În ce constă recuperarea după accidentul vascular-cerebral?

recuperarea după AVC

Recuperarea după AVC: Zona afectată de accidentul vascular-cerebral și cantitatea de țesut cerebral afectată determină impactul pe care accidentul vascular îl va avea asupra pacientului.

Recuperarea după AVC: Conf. univ. dr. Adriana Dulămea, Șef Secție Neurologie din cadrul Institututului Clinic Fundeni, explică ce probleme pot apărea după un AVC și cum pot fi combătute. Dacă partea dreaptă a creierului este cea afectată, partea stângă a corpului va prezenta tulburări de mișcare și de sensibilitate, iar dacă partea stângă a creierului este cea implicată, partea dreaptă a corpului va fi cea afectată.

Leziunile părții stângi a creierului se pot asocia și cu tulburări de limbaj și de vorbire. Alte probleme ce pot apărea în urma unui accident vascular cerebral sunt cele de înghițire, de echilibru, respiratorii și tulburările de vedere. După tratamentul în urgență al accidentului vascular cerebral, atenția principală este îndreptată către recuperarea pe cât posibil a functionalitații și a independenței .

Programul de recuperare

Terapiile de recuperare recomandate vor ține cont de vârsta pacientului, starea generală de sănătate și gradul de dizabilitate provocat de accidentul vascular.  Medicii vor lua în considerare stilul de viață al fiecărui pacient, prioritățile acestuia și disponibilitatea membrilor familiei pentru a-l îngriji sau a unor îngrijitori.

Programul de recuperare poate începe înainte de a părăsi spitalul și poate fi continuat într-o secție de recuperare medicală, în alte unități de recuperare medicală, unde să existe și medic de recuperare medicală și, ulterior, acasă.

Recuperarea este diferită pentru fiecare pacient în parte. În funcție de starea pacientului, echipa implicată în procesul de recuperare poate fi formată din medic neurolog, medic specialist în recuperare neurologică, medic psihiatru, psiholog, nutriționist, fizio-kinetoterapeut, logoped, asistente medicale, infirmiere.

Accidentul vascular – cerebral reprezintă un eveniment ce schimbă viața pacientului, care poate afecta, pe lângă starea fizică, și starea emoțională. Pacientul se poate simți neajutorat, frustrat, apatic, poate prezenta tulburări de comportament.

O parte extrem de importantă a recuperării după un accident vascular-cerebral este păstrarea stimei de sine și a legăturilor cu oamenii din jur.

Câteva strategii care pot ajuta atât pacienții, cât și îngrijitorii, sunt:

–        Pacientul nu trebuie să fie prea aspru cu el însusi, ci trebuie să-și accepte noua condiție, să înteleagă că recuperarea fizică și psihică implică mult efort și durează mult timp. El trebuie să țintească spre o altă formă de „normalitate”, să se bucure și de cel mai mic progres și să aibă răbdare.

–        Pacientul trebuie să iasă din casă, deși îi este greu – nu trebuie să se descurajeze că nu se mai poate deplasa ca înainte și că necesită baston, cadru sau chiar cărucior cu rotile.

–        Să facă parte dintr-un grup de suport – întâlnirile cu alți oameni care au suferit un accident vascular cerebral contribuie la un schimb de informații și de experiență foarte util pentru pacienți.

–        Pacientul trebuie să spună familiei și prietenilor care îi sunt nevoile, întrucât aceștia vor dori să îi fie de ajutor, dar de cele mai multe ori nu vor ști cum să o facă.