Infecția cu SARS-CoV-2 la persoanele vaccinate împotriva COVID-19: studiu

Conf. dr. Simin Florescu- Infecția cu SARS-CoV-2

Infecția cu SARS-CoV-2. Cele mai mult cazuri de COVID-19 la vaccinați apar între cele două doze sau la scurt timp după ultima doză.

Infecția cu SARS-CoV-2. Trecerea prin boală anterior vaccinării potențează răspunsul imun postvaccinal și „aș vrea să pledez pentru continuarea vaccinării, indiferent de eficiența sau nu a vaccinurilor pe tulpinile noi, pentru că infectările care pot apărea la vaccinați determină forme ușoare sau cel mult medii de boală, scăzând riscul formelor severe”, a declarat conf. dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale, ”Victor Babeş” cu prilejul conferinței ”Pandemia COVID-19: Vaccinuri. Vaccinare”, organizată de Academia de Științe Medicale.

Potrivit specialistului, „vaccinarea în Europa, la data de 11 iunie , se prezenta astfel: 26,8 % din populație avea ambele doze de vaccin, 51,2% adulți aveau cel puțin o doză efectuată, adică 189.879.228 de adulți (+18 ani) aveau cel puțin o doză de vaccin. Pe grupe de vârstă, cei mai vaccinați sunt cei de 80 ani +, apoi cei cu vârsta de peste 70 de ani, așa cum este și normal, având în vedere riscul la care sunt supuși  prin vârstă și prin comorbidități. (…) Situația vaccinării din România este la un nivel acceptabil spre bun, în acest moment, cu aproape 35% din populație vaccinată, adulți peste 18 ani. Din totalul de 13.698. 890 doze distribuite, 8.247.093 au fost administrate. ”

Studiu prospectiv

Dinamica titrului de anticorpi postvaccinare reiese și din rezultatele studiului prospectiv asupra personalului medical din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale  ”Victor Babeş”, studiu prezentat în premieră în cadrul conferinței. „Noi am luat în considerare 322 pacienți cu rezultate la toate cele trei momente de testare – t0:10 zile postvaccinare, t1: 30 zile postvaccinare și t2: 90 zile postvaccinare. Au fost 288 femei și 34 bărbați, cu media de vârstă 43 de ani la femei și 39 de ani la bărbați. Cele mai mult cazuri la vaccinați apar între cele două doze sau la scurt timp după ultima doză, când răspunsul imun postvaccinal este încă insuficient, deci nu ar trebui să fie nimic surprinzător. În orice caz, chiar și în această situație, există un grad de protecție care îl apară de formele severe de boală. Și, bineînțeles, vaccinarea este cea mai bună metodă de prevenire a infecției SARS-CoV-2 și a formelor severe la cei cu risc înalt”, a concluzionat conf. dr. Simin Aysel Florescu.