Ziua Mondială a Hepatitei: mesaje cheie 2021

Ziua Mondială a Hepatitei 2021

Ziua Mondială a Hepatitei. La fiecare 30 de secunde, o persoană moare din cauza unei boli asociate afecțiunilor hepatice – chiar și în actuala criză pandemică.

Ziua Mondială a Hepatitei este marcată anual pe data de 28 iulie. Ediția din acest an are ca temă ”Hepatita nu poate aștepta”, subliniind nevoia de îmbunătățire a diagnosticării și tratării afecțiunilor hepatice, dar și de creștere a conștientizării  populației privind aceste boli, mai ales în actualul context pandemic.

Scopul activităților derulate cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei este de a determina o schimbare reală în managementul bolii prin conștientizarea poverii globale a hepatitelor. Manifestarea este organizată în fiecare an de World Hepatitits Alliance, iar mesajele cheie ale anului 2021 sunt:

  • persoanele care au hepatite virale și nu știu acest lucru trebuie testate
  • persoanele cu hepatite nu pot aștepta după tratamentul care le salvează viața
  • femeile însărcinate nu pot aștepta până sunt incluse în programele de screening și tratament
  • nou- născuții au nevoie de vaccinarea contra hepatitei care se face la naștere
  • persoanele afectate de hepatită au nevoie de măsuri care să combată stigma și discriminarea
  • organizațiile comunitare au nevoie de investiții mai substanțiale
  • factorii de decizie trebuie să ia măsuri urgente pentru a face din eliminarea hepatitelor o realitate prin voință politică și finanțare.

Lansată în luna mai a acestui an, Campania globală ”Hepatita nu poate aștepta” evidențiază nevoia de accelerare a eforturilor de eliminare a hepatitelor, mai ales în pandemia de COVID-19. În plus, atrage atenția asupra inechităților cauzate de lipsa de acțiuni și pune accentul pe măsurile necesare obținerii eliminării hepatitelor până în 2030. Mai multe informații, pe https://www.worldhepatitisday.org/.