Leucemia limfocitară cronică: simptome și recomandări de tratament

leucemia limfocitară cronică

Leucemia limfocitară cronică (LLC), spre deosebire de alte tipuri de leucemie, progresează lent.

În multe cazuri, leucemia limfocitară cronică provoacă foarte puține probleme, sau chiar deloc, în stadiile incipiente. Unii bolnavi pot trăi cu LLC decenii, alții pot avea probleme. De multe ori, boala este diagnosticată accidental, cu ajutorul testelor de sânge efectuate ca parte a rutinei anuale. În alte cazuri, o persoană este diagnosticată după apariția primelor semne ale bolii, care o trimit la  medicul de specialitate.

Medicii va determina cel mai bun curs de tratament, în funcție de situația dvs. specifică. Spre deosebire de multe alte tipuri de cancer, persoanele cu LLC în stadiu precoce nu beneficiază de tratament agresiv timpuriu, dar în schimb se descurcă mai bine cu o monitorizare atentă pe termen lung a bolii.

Simptome LLC

Mulți bolnavi nu au simptome atunci când sunt diagnosticați cu leucemia limfocitară cronică, boala fiind descoperită după un test de sânge de rutină. Însă unele persoane prezintă simptome înainte de diagnostic. Cel mai frecvent simptom este reprezentat de ganglionii limfatici lărgiți, cel mai adesea în zonele gâtului, axilei sau inghinal.

Mai puțin frecvent, persoanele cu LLC observă alte simptome, inclusiv oboseală, scădere în greutate neintenționată, febră cronică (fără alte semne de infecție) sau transpirații nocturne.

Când se recomandă tratamentul?

Există anumite grupuri de persoane la care medicii recomandă, în general, tratament. Acestea includ persoanele cu:

 • Simptome de anemie și / sau trombocite scăzute
 • Simptome legate de boală, cum ar fi oboseala severă, transpirația nocturnă, scăderea în greutate neintenționată, umflarea dureroasă a ganglionilor limfatici sau splinei ori febră inexplicabilă
 • Ganglionii limfatici sau splină extrem de mari
 • Complicații din implicarea altor organe (cum ar fi pielea, rinichii, plămânii sau coloana vertebrală)
 • Anemie hemolitică autoimună (o afecțiune în care sistemul imunitar distruge globulele roșii sănătoase) sau trombocitopenia imună (afecțiune în care sistemul imunitar distruge trombocitele sănătoase), care nu răspund la tratamentul specific
 • Cancer care progresează rapid, determinat prin creșterea rapidă a celulelor albe din sânge și / sau prin creșterea rapidă a ganglionilor limfatici, splinei sau ficatului
 • Infecții recurente

Tratamentul LLC avansată sau simptomatică

Abordarea tratamentului va depinde de cât de avansată este leucemia dvs., precum și de simptomele, vârsta și starea generală de sănătate. Opțiunile disponibile de tratament pot depinde, de asemenea, de anumite caracteristici ale cancerului (mutații depistate prin testare genetică).

 • Terapia țintită – În majoritatea cazurilor, tratamentul inițial al CLL avansat sau simptomatic implică „terapia țintită” cu medicamente care afectează tipuri specifice de celule canceroase. Opțiunile sunt ibrutinib, venetoclax și acalabrutinib.  În funcție de decizia medicului, în unele cazuri s-ar putea să fie nevoie și de imunoterapie
 • Chimio-imunoterapie – Medicii pot recomanda chimio-imunoterapia ca tratament inițial pentru unele persoane, inclusiv pentru cele al căror cancer are anumite caracteristici genetice. Această abordare implică o combinație de chimioterapie și imunoterapie.
 • Chimioterapia – medicamentele chimioterapice opresc sau încetinesc creșterea celulelor canceroase. Medicamentele utilizate pentru a trata LLC includ fludarabine, ciclofosfamidă, bendamustină, clorambucil și pentostatină. Unul sau mai multe dintre aceste medicamente pot fi utilizate împreună cu imunoterapia. Chimioterapia țintește celulele în creștere, interferând cu capacitatea lor de a se diviza sau înmulți. Deoarece majoritatea celulelor normale ale unui adult nu cresc activ, ele nu sunt la fel de afectate de chimioterapie ca celulele canceroase. Cu toate acestea, celulele din măduva osoasă (unde sunt produse celulele sanguine), foliculii de păr și mucoasa tractului gastrointestinal (GI) sunt în creștere. Efectele secundare ale medicamentelor chimioterapice (cum ar fi căderea părului sau greața) sunt legate de efectele asupra acestora și a altor țesuturi normale.
 • Imunoterapie – Medicamentele pentru imunoterapie folosesc anticorpi care vizează un grup specific de celule (de obicei, celule canceroase). Acestea includ rituximab, obinutuzumab și ofatumumab). Toate sunt anticorpi, administrați intravenos (printr-un IV), care vizează limfocitele B – anormale la persoanele cu LLC. Atunci când sunt utilizate pentru tratamentul inițial al bolii, medicamentele de imunoterapie sunt administrate de obicei în combinație cu unul sau mai multe medicamente pentru chimioterapie.