OMS: viitor fără hepatite – acces extins la testare și tratare

OMS hep 2020

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și partenerii săi marchează în fiecare an, pe 28 iulie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor.

Scopul acțiunilor organizate la nivel global de OMS este de a crește cunoștințele publicului larg referitor la aceste boli, diminuând, astfel, riscul de contaminare.

Pentru Ziua Mondială a Hepatitei 2020, OMS se concentrează pe visul realizabil al unui viitor fără hepatite, reamintind că este vital să se asigure serviciile de sănătate la (cel puțin) același nivel ca înainte de izbucnirea pandemiei COVID-19, pentru a menține Regiunea Europeană a OMS în direcția acestui obiectiv. Aceasta presupune extinderea accesului la testare și tratament, în special pentru persoanele din categorii vulnerabile, cum ar fi deținuții închisorii sau persoanele care consumă droguri. Este esențial să se asigure programele de vaccinare împotriva hepatitei B neîntrerupte și să se extindă serviciile de testare și tratare a hepatitei B și C.

Există cinci tipuri de virusuri hepatice – A, B, C, D și E – și toate pot provoca infecții acute și inflamații la nivelul ficatului.

La nivel global, 325 milioane de persoane trăiesc cu hepatită cronică B și C. Acestea afectează 15 milioane și, respectiv, 14 milioane de persoane în Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății și sunt cauzele principale ale cirozei și cancerului hepatic. Cele două boli duc la peste 170.000 de decese în fiecare an în regiune, ceea ce ar putea fi prevenit prin testare și tratament în timp util și, în cazul hepatitei B, vaccinare.

Eforturile de combatere a hepatitelor virale ar trebui să se concentreze pe creșterea gradului de conștientizare a bolii, pe îmbunătățirea prevenirii prin promovarea vaccinării, sexului sigur și practicilor de injecție sigure, dar și prin asigurarea accesului echitabil la testare și tratament tuturor celor care au nevoie.