Cum gestionați boala cronică în pandemie: alimentație, tratament, fără stres

cum gestionați boala cronica in pandemie

Să gestionați situațiile de urgență este o provocare, în general. În pandemie, mulți dintre noi încercăm doar să ne descurcăm în fiecare zi.

Pentru persoanele cu afecțiuni cronice de sănătate – cum ar fi diabetul și bolile renale cronice – provocările pot fi și mai mari. Dar, cu puțină planificare, puteți gestiona boala mai ușor.

Din fericire, persoanele cu afecțiuni medicale cronice au instrumente care să contribuie la menținerea sănătății lor, chiar și în perioadele dificile. Gestionați aceste afecțiuni pentru a reduce riscul de complicații și alte boli.

”Este important să păstrați legătura cu medicii, ei vă pot ajuta să vă adaptați la orice situație neprevăzută. În această perioadă dificilă, aveți posibilitatea să luați legătura cu medicul online sau prin telefon, ori de câte ori apar probleme în mpdul în care gestionați boala. Monitorizați-vă glicemia și țineți sub control greutatea. Discutați cu medicul despre medicamentele pe care le luați și despre necesitatea de ajustare a tratamentului. Dacă aveți probleme în a găsi tratamentul prescris de medic, luați legătura cu acesta pentru a stabili ce puteți face, nu luați decizii singuri. În cazul în care aveți probleme în gestionarea diabetului, nu așteptați agravarea lui, ci luați măsuri pentru prevenirea eventualelor complicații”, recomandă Rodica Molnar, președinte Asociația Copiilor și Tinerilor Diabetici (ASCOTID) Mureş.

Plan special de nutriție

Asigurați-vă că mâncați bine și participați în siguranță la activități fizice cât mai mult posibil în aceste perioade dificile. Acest lucru vă poate ajuta să preveniți sau să întârziați problemele de sănătate. Unele persoane cu afecțiuni cronice trebuie să urmeze un plan special de nutriție. De exemplu, persoanele cu diabet ar trebui să urmeze un plan alimentar sănătos, prescris pentru controlul zahărului din sânge. Discutați cu furnizorul de îngrijiri medicale despre activitatea dvs. fizică și rutinele alimentare. Dieteticienii atrag atenția că, în cazul persoanelor cu boli cronice, sunt câteva reguli generale care trebuie respectate.

”Înlocuiți uleiurile rafinate cu cele presate la rece, produsele zaharoase cu sucuri proaspete stoarse de fructe cu legume (300ml /zi) și pâinea albă cu cea integrală (nu depăşiţi 80-100g/zi). Limitaţi consumul de alcool și reduceţi consumul de carne roşie. Evitaţi mâncatul pe fugă, mestecaţi mâncarea bine înainte de a înghiţi. Utilizaţi produse apicole pentru menţinerea sistemului imunitar fortificat: polen crud proaspăt, lăptişor de matcă, păstură, propolis, miere. Consumaţi vegetale crude (aproximativ 400-500 g pe zi) și fibre – între 24- 40g/zi (cerale integrale, fructe, seminţe, nuci). De asemenea, consumaţi produse fermentate pentru menținerea integră a florei intestinale”, explică dietetician Camelia Pop.

Depresia, frecventă la persoanele cu boli cronice

Persoanele cu afecțiuni cronice pot resimți mult mai acut stresul atunci când rutina normală și îngrijirile de sănătate sunt perturbate, fiind predispuse la apariția depresiei sau anxietății. ” Depresia este frecventă în rândul persoanelor cu boli cronice și poate interfera cu modul de gestionare a afecțiunii. Alimentația și activitatea fizică pot ajuta la scăderea stresului. La fel și plimbarea, practicarea unor activități plăcute sau menținerea unor hobby-uri și somnul suficient (7-8 ore în fiecare noapte)”, atrage atenția dr. Sorin Pletea, medic primar psihiatru, șef Secția 14 Psihiatrie în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”. Semnele depresiei și anxietății includ teama, neliniștea, tristețea, tulburările de concentrare, gânduri repetitive pe care nu le putem controla vizavi de boală și de ce se va întâmpla în continuare, insomnii și tulburări de apetit alimentar.