Factorii de risc ai bolilor cardiovasculare, reduși prin consumul zilnic de miere

miere

Consumul regulat de mici cantități de miere are efecte benefice în normalizarea nivelului colesterolului, trigliceridelor, proteinei C- reactive, homocisteinei, etc (dereglari ale nivelului acestor componente fiind considerate factori de risc ai bolii cardiovasculare).

Studiile citate de către Ștefan Bogdanov în recenziile publicate pe bee-hexagon.net arată că un consum zilnic de miere reduce factorii de risc ai bolilor cardiovasculare, mai ales la cei predispuși la apariția acestor afecțiuni, și nu crește greutatea la persoanele supraponderale sau obeze. Unul dintre studiile derulate în rândul persoanelor normoponderale și supraponderale cu un risc crescut de boli cardiovasculare a avut rezultate încurajatoare. Persoanele au consumat câte 70 de grame de miere pe zi, timp de 30 de zile. Cercetătorii au concluzionat că mierea consumată zilnic a determinat, la persoanele normoponderale, reducerea cu 1,3% a greutății corporale, cu 1,1% a grăsimii corporale, a colesterolului total (3%), colesterolului rău (LDL- 5,8), trigliceridelor (11%), glicemiei, pe nemâncate (4,2%) și proteinei C- reactive (3,2%), dar și creșterea cu 3,3% a colesterolului ”bun” (LDL). La persoanele cu factori de risc crescuți, consumul de miere a determinat o reducere a colesterolului total cu 3,3%, a colesterolului rău cu 4,3%, a trigliceridelor cu 19% și a proteinei C- reactive cu 3,3%.

“Mierea conține niveluri crescute de antioxidanți și are o cunoscută acțiune antiinflamatoare, ceea ce ar putea explica efectul protector în bolile cardiovasculare. Și nu numai atât. Datorită compoziției complexe (vitamine, minerale, enzime, acizi organici, aminoacizi, zaharuri) care acționează sinergic, mierea intervine în procesul de apărare al organismului împotriva bolilor cardiovasculare, aterosclerozei, bolilor hepatice, afecțiunilor digestive (de ex. constipația), bolilor respiratorii, osoase, simptomelor menopauzei, cancerului, îmbătrânirii precoce, ajută la creșterea și dezvoltarea normală a copiilor, previne sau completează deficiențele de minerale, vitamine, aminoacizi, etc. Este un aliment și, totodată, un energizant foarte bun”, explică inginer chimist Sorin Stoia, co-fondator al  Societății Române de  Apiterapie.