Metode cost- eficiente de prevenire a cancerelor în țările sărace

Femeile din țările în curs de dezvoltare sunt mult mai expuse riscului de deces din cauza cancerului de sân sau cervical decât cele din țările mai bogate. Însă multe dintre decesele înregistrate în țările cu venituri joase și medii ar putea fi prevenite cu ajutorul metodelor de tratament cost- eficiente.

”Comunitatea globală nu poate continua să ignore această problemă- sute de mii de femei mor inutil în fiecare an, iar nevoia accesibilității la îngrijiri oncologice va crește în următorii zeci de ani, pe măsură ce multe dintre țările sărace se vor confrunta cu creșteri ale ratelor cancerului”, atrage atenția Richard Sillivan, co- autor al celui mai recent studiu pe această temă.

Numărul cazurilor de cancer de sân s-ar putea dubla, de la 1,7 milioane în 2015 la 3,2 milioane până în 2030, dacă nu sunt luate măsuri urgente. Între timp, numărul femeilor diagnosticate cu cancer cervical va crește cu cel puțin 25%, ajungând la peste 700.000 de cazuri până în 2030.

Totuși, vaccinarea anti- HPV de rutină la fetele din țările sărace în următorii 4 ani ar putea preveni 600.000 de decese cauzate de cancerul cervical în viitor, explică cercetătorii.

În fiecare an, mai mult de 2 milioane de femei din toată lumea sunt diagnosticate cu cancer de sân și cancer cervical. Aceste boli omoară 800.000 de femei anual. Dar 2 treimi dintre decesele cauzate de cancerul de sân și 90% dintre decesele cauzate de cancerul cervical au loc în țările în curs de dezvoltare, arată studiile.

În timp ce mamografia și radioterapia ar putea fi prea scumpe pentru țările în curs de dezvoltare, sunt câteva intervenții cost- eficiente care ar putea preveni sute de mii de decese din cauza cancerului de sân și cancerului cervical în fiecare an. De exemplu, aproape toate cazurile de cancer cervical ar putea fi prevenite prin vaccinare anti-HPV și screening cervical, dar și prin tratamente pre- cancer instituite la momentul detectării bolii. Niciuna dintre metode nu necesită oncologi sau centre specializate pe cancer, spun autorii studiului.

Pachet de bază

”Există o presupunere greșită larg răspândită potrivit căreia cancerul de sân și cancerul cervical sunt prea dificil și scump de prevenit și tratat, mai ales în țările sărace unde numărul cazurilor este foarte mare. Dar această presupunere este total greșită”, spune Ophira Ginsburg, profesor la Universitatea din Toronto. ”Acest studiu arată că există intervenții cost- eficiente de mare impact pentru țările aflate în toate stadiile de dezvoltare. Estimări recente sugerează că în țările cu venituri mici și medii ar putea fi introdus un pachet de bază pentru controlul cancerului la un preț de doar 1,72 de dolari de persoană- echivalent cu 3% din totalul cheltuielor medicale în aceste țări”, explică Ophira Ginsburg. ”Numărul deceselor din cauza cancerelor ar putea fi redus până în 2030 dacă guvernanții, comunitatea internațională, politicienii, profesioniștii din sănătate și pacienții iau măsuri imediate”, avertizează Richard Sillivan.

Sursa: https://medlineplus.gov/