Mortalitatea prin BPOC, în creștere la nivel global

Prof. dr. Roxana Nemeș - BPOC si astm

Astmul si BPOC sunt două afecțiuni respiratorii cronice invalidante dacă nu sunt tratate, fiind peste un milion de români cu aceste boli.

În România, incidența BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică) este de aproximativ 8,9%. Din păcate, foarte mulți pacienți, în special tineri, sunt nediagnosticați, deoarece adresabilitatea persoanelor cu vârsta sub 40 de ani la medic pentru realizarea spirometriilor este redusă. ”BPOC este o boală caracterizată prin limitarea fluxului de aer. Această boală va ajunge, în câţiva ani, să fie a treia cauză de mortalitate în lume. Mortalitatea prin BPOC este în creştere la nivel mondial”, a declarat prof. dr. Roxana Nemeș, președinte Societatea Română de Pneumologie, în cadrul unui eveniment dedicat vaccinării organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

Unul dintre obiectivele primordiale ale tratamentului BPOC îl reprezintă reducerea frecvenței și severității exacerbărilor, deoarece acestea au un impact negativ major asupra stării de sănătate a pacienților și progresiei bolii, fiind asociate cu creșterea mortalității.

”Fiecare impact al unei exacerbări va duce la o anumită amputare a funcției ventilatorii, în condițiile în care organismul începe să îmbătrânească, din punct de vedere pulmonar, după vârsta de 25 de ani (există o regresie a funcției pulmonare), cu atât mai mult în prezența unei afecțiuni respiratorii cronice. Exacerbările ciupesc din rezerva funcțională pe care o avem”, a explicat specialistul, care a atras atenția că vaccinarea poate preveni aceste agravări ale bolii.

„Vaccinul antigripal reduce în mod clar numărul exacerbărilor acute care apar la persoanele cu BPOC. Vaccinul pneumococic reduce incidenţa bolii pneumococice invazive. Vaccinarea, atât cu vaccin gripal, cât şi cu vaccin pneumococic, poate produce un efect aditiv ce reduce exacerbările mai eficient decât oricare dintre vaccinuri”, a concluzionat pneumologul.