Noi ghiduri de formare pentru cardiologia intervențională

Colegiul American de Cardiologie, Asociația Americană a Inimii și Societatea pentru Angiografie și Intervenții Cardiovasculare au publicat un document clinic care prezintă cerințele de instruire bazate pe competențe pentru stagiarii în cardiologie intervențională. Acesta este primul document de acest gen care definește cerințele de formare pentru întreaga gamă de cardiologie intervențională pentru adulți, care pun bazele intervențiilor coronariene, vasculare periferice (PVI) și intervenții cardiace structurale (SHI). Declarațiile de formare avansată descriu experiențele de învățare și rezultatele necesare pentru a obține competența într-o arie de subspecialitate a cardiologiei printr-un program de formare structurat. „Prin acest document inovator, comisia de redactare oferă o foaie de parcurs atât pentru directorii de programe, cât și pentru stagiarii de cardiologie intervențională, pentru a-i ajuta să progreseze prin etape importante de formare”, a declarat dr. Theodore A. Bass, președintele comisiei de redactare a Declarațiilor de formare avansată. „Documentul definește competențele necesare pentru întregul domeniu de aplicare al cardiologiei intervenționale, oferind pentru prima dată stagiarilor informațiile necesare pentru a sprijini formarea în toate aceste domenii.” Traseul de formare pentru bursieri pentru a dobândi experiența necesară în cardiologia intervențională include:  1) o bursă de trei ani în domeniul bolilor cardiovasculare generale (finalizarea cu succes constă în competența de nivel I în toate aspectele medicinei cardiovasculare și competența de nivel II în cateterismul cardiac de diagnosticare pentru a continua formarea în cardiologie intervențională); 2) o bursă de cardiologie intervențională acreditată de un an, axată pe intervenția coronariană, cu posibilitatea de a dobândi experiență procedurală în diferite aspecte ale PVI sau SHI (competență de nivel III); și 3) o opțiune pentru formare suplimentară după bursă, bazată pe obiectivele profesionale ale stagiarului.

Formarea de nivel III are ca scop să ofere stagiarilor în cardiologie intervențională o educație bine închegată, bazată pe competență, incluzând instruire didactică, experiență clinică în diagnosticarea și îngrijirea pacienților și experiență practică în proceduri. Cerințele de competență sunt definite cu ajutorul celor șase domenii de competență ale Consiliului de acreditare pentru studii medicale postuniversitare (Accreditation Council for Graduate Medical Education): Cunoștințe medicale; Îngrijirea pacienților și abilități procedurale; Învățarea și îmbunătățirea bazată pe practică; Practica bazată pe sisteme; Abilități interpersonale și de comunicare; și Profesionalism. Aceste competențe sunt esențiale pentru toți stagiarii în cardiologie intervențională, precum și competențe suplimentare selectate în PVI și SHI pentru stagiari în funcție de orientarea profesională. Pentru a susține atingerea competențelor, comitetul de redactare recomandă un minim de 250 de proceduri de cardiologie intervențională. Dintre cele 250 de proceduri, 200 ar trebui să fie proceduri coronariene, iar restul de 50 ar trebui să fie specializate în coronariene, PVI sau SHI, ceea ce permite bursierilor să își personalizeze formarea în funcție de obiectivele lor profesionale. Sunt necesare, de asemenea, proceduri auxiliare legate de evaluarea fiziologică și imagistica intracoronariană (25 din fiecare). Aceste cifre minime au scopul de a oferi stagiarilor expunerea la o varietate și un spectru de complexitate a materialului de cazuri clinice și de a oferi facultății de supervizare o oportunitate suficientă pentru a evalua competența stagiarilor. De asemenea, stagiarii trebuie să dobândească experiență de lucru ca parte a unei echipe multidisciplinare pentru a oferi o abordare holistică a îngrijirii pacienților. Documentul subliniază, de asemenea, importanța echității în domeniul sănătății cardiovasculare, a mentoratului și a învățării pe tot parcursul vieții dincolo de formarea inițială.

„2023 ACC/AHA/SCAI Advanced Training Statement on Interventional Cardiology (Coronary, Peripheral Vascular, and Structural Heart Interventions)” va fi publicat simultan în Journal of the American College of Cardiology, Circulation: Cardiovascular Interventions și Journal of the Society of the Cardiovascular Angiography and Interventions. Această declarație a fost elaborată în colaborare cu Asociația Americană de Chirurgie Toracică, Societatea Americană de Ecocardiografie, Societatea Americană de Insuficiență Cardiacă, Societatea de Ritm Cardiac, Societatea Anesteziologilor Cardiovasculari, Societatea de Tomografie Computerizată Cardiovasculară, Societatea de Rezonanță Magnetică Cardiovasculară, Societatea Chirurgilor Toracici și Societatea de Medicină Vasculară și a fost aprobată de acestea.

 

 

www.medicalxpress.com/news/2023-02-guidance-interventional-cardiology.html