Un nou instrument de screening pentru a ajuta medicul de familie să diagnosticheze BPOC

Un nou instrument se dovedește promițător pentru a-i ajuta pe medicii de familie să identifice adulții cu bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC) nediagnosticată, potrivit unui studiu publicat în JAMA. Mai mult de 15 milioane de americani au fost diagnosticați cu BPOC, una dintre principalele cauze de deces în Statele Unite, iar experții prevăd că alte milioane de persoane au această boală, dar nu știu acest lucru.

Evaluarea BPOC în asistența medicală primară pentru identificarea bolilor respiratorii nediagnosticate și a riscului de exacerbare (CAPTURE)  este un instrument dezvoltat cu sprijinul National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI), fiind conceput pentru a identifica adulții cu simptome de BPOC suficient de severe pentru a fi tratate, dar care nu au primit un diagnostic. După un studiu clinic de mai mulți ani, cercetătorii au constatat că, prin CAPTURE, au fost identificați cu succes aproape jumătate dintre participanții care aveau forme moderate sau severe de BPOC nediagnosticate anterior.

„Scopul acestei încercări de a depista BPOC este de a o trata mai devreme, ceea ce îi va ajuta pe pacienți să se simtă mai bine și, sperăm, să prevină evoluția bolii”, a declarat dr. Fernando J. Martinez, cercetător principal al studiului și șef al diviziei de medicină pulmonară și de îngrijire critică de la Weill Cornell Medicine, New York City. Desfășurat în șapte centre din rețeaua de cercetare clinică din SUA, în perioada octombrie 2018 – aprilie 2022, studiul a implicat 4.325 de adulți, cu vârste cuprinse între 45 și 80 de ani. Până la finalul studiului, cercetătorii au descoperit că 110 participanți, 2,5% din eșantionul studiat, aveau forme moderate sau severe de BPOC.

CAPTURE a identificat 53, sau 48%, dintre aceste cazuri. Cu toate acestea, a furnizat rezultate fals pozitive pentru 479 de participanți, 11%, care nu aveau BPOC. Toți participanții au fost supuși la testele pentru BPOC, acesta fiind modul în care cercetătorii au evaluat eficacitatea instrumentului. Deși cercetătorii au declarat că studiază modalități de îmbunătățire a acurateței CAPTURE, ei au subliniat că scopul criteriilor de screening nu este de a diagnostica BPOC, ci de a identifica pacienții care ar putea beneficia de testarea BPOC. Standardul de aur pentru diagnosticarea acestei afecțiuni este spirometria, un test de respirație.

Printre simptomele comune ale BPOC se numără tusea, respirația dificilă, respirația șuierătoare și senzația de apăsare sau greutate în piept. Persoanele cu cazuri mai avansate pot experimenta limitări în activitățile obișnuite din cauza riscurilor crescute de infecții pulmonare, cum ar fi gripa sau pneumonia, care pot provoca crize sau exacerbări ale BPOC. Opțiunile de tratament includ diferite tipuri de inhalatoare, reabilitare pulmonară și sprijin pentru renunțarea la fumat. În cadrul screeningului CAPTURE, care este deja utilizat de unii medici, pacienții răspund la cinci întrebări care evaluează capacitatea lor de respirație și expunerea la substanțe chimice și la poluarea aerului. Cei cu scoruri medii de 2-4, care indică probleme moderate de respirație, fac un test de respirație în cabinet pentru a-și măsura debitul expirator maxim (PEFR), adică forța de expirație sau funcția pulmonară. Adulții cu scoruri PEFR mai mici de 250 L/min pentru femei și mai mici de 350 L/min pentru bărbați fac testele pentru BPOC. Cei cu scoruri mai mari de 5-6 la chestionar sar peste testul PEFR și beneficiază automat de testarea BPOC.

Un beneficiu al screeningului CAPTURE, au spus cercetătorii, este că oferă medicilor informații pentru a evalua în continuare pacienții cu simptome respiratorii. Medicii au tendința de a subutiliza spirometria – doar aproximativ o treime din evaluările BPOC o includ – în parte pentru că unii consideră că testele sunt dificil de integrat în cadrul unor vizite mai scurte, în cadrul cabinetelor de îngrijire primară. „CAPTURE a fost conceput pentru a fi ușor de utilizat de către medici”, a declarat prof. dr. Antonello Punturieri, director al Programului de boli pulmonare obstructive cronice/mediu al NHLBI. „Screeningul este simplu, durează mai puțin de un minut și ajută la identificarea adulților cu probleme de respirație care ar trebui să fie evaluați în continuare.”

Pe baza analizei cercetătorilor, 1 din 81 de screening-uri CAPTURE ar identifica un adult cu BPOC tratabilă, dar nediagnosticată anterior. Cercetătorii studiază în prezent dacă efectuarea unor schimbări minore, cum ar fi modificarea întrebărilor sau adăugarea altora, ar putea îmbunătăți acuratețea instrumentului, astfel încât să poată fi identificați și mai mulți pacienți cu BPOC. De asemenea, sunt necesare studii suplimentare pentru a vedea dacă utilizarea CAPTURE va îmbunătăți rezultatele în materie de sănătate ale pacienților. „Studiul arată că există un grad ridicat de povară a afecțiunilor respiratorii în asistența medicală primară, iar medicii trebuie să întrebe despre acest lucru și să facă testele corespunzătoare pentru a determina dacă simptomele sunt determinate de BPOC sau de un alt proces, astfel încât pacienții să poată primi tratamentul potrivit”, a declarat dr. MeiLan K. Han,  cercetător principal al studiului și profesor de medicină în cadrul Diviziei de îngrijiri pulmonare și critice de la Universitatea din Michigan, Ann Arbor. Între timp, sunt în curs de desfășurare studii mai ample pentru a evalua CAPTURE și modul în care medicii folosesc acest instrument în practică. Rezultatele sunt așteptate în cursul acestui an.

 

sursa: www.medicalxpress.com/news/2023-02-screening-tool-primary-physicians-copd.html