Olga Cridland: ”Îngrijirea și vindecarea copiilor cu cancer, investiție inteligentă pentru viitorul nostru”

Olga Cridland- Ziua Copilului cu Cancer

Olga Cridland: În România, se estimează că sunt 6.000 de cazuri de cancer la copii și adolescenți, din care aproximativ 500 sunt cazuri noi/an, cancerul fiind a doua cauză de mortalitate la această categorie de vârstă.

Din păcate, incidența cancerului infantil crește la nivel global, atrag atenția reprezentanții Asociației PAVEL în preambulul Zilei Internaționale a Copilului cu Cancer (15 februarie). Pentru că este o zi dedicată atât conștientizării, dar și acțiunilor concrete, reprezentanții Asociației vor merge în spitalele în care sunt copii cu cancer pentru a le duce cadouri. ”Mergem la copiii internați la Institutul Clinic Fundeni și la Institutul Oncologic București. La fel și de 1, 8 Martie, Ziua Copilului, de toate sărbătorile. Este doar o mică parte din ce putem face pentru ei, mai ales în această zi. Începând din 2001, asociația noastră a organizat în fiecare an evenimente și prezentări media pentru celebrarea acestei zile cu scopul de a face cunoscută la nivel național și internațional situația dificilă a copiilor cu cancer, pentru a obține tratamente și îngrijiri mai bune și pentru a spori șansele de vindecare ale copiilor”, a spus Olga Cridland, președinte Asociația PAVEL, pentru Școala Pacienților.

Morțile provocate de cancerul infantile pot fi evitate

Potrivit statisticilor, la nivel global sunt 215.000 cazuri de cancer la copiii cu vârsta sub 15 ani și 85.000 de cazuri la grupa de vârstă 15- 19 ani. ”Multe alte cazuri rămân necuantificate și neraportate din cauza faptului că în multe țări din lume nu există registre pentru cancerul infantile”, atrag atenția reprezentanții Asociației. Deși morțile provocate de cancerul infantil nu pot prevenite, ele pot fi evitate. ”Îngrijirea și vindecarea copiilor cu cancer este o investiție inteligentă pentru viitorul nostru comun. Tratamentul pentru cancerul infantil adâncește familiile în sărăcie și mai profundă, iar acestea trebuie ajutate”, completează Olga Cridland.

Această campanie atrage atenția la cinci aspecte esențiale ale celei mai bune îngrijiri pentru copiii și adolescenții cu cancer:

– acces mai bun la tratament și îngrijire de calitate pentru cancerul infantil

– disponibilitate sporită și accesul la medicamente pentru cancer infantil convenabile și/sau gratuite, inclusiv acelea pentru tratamentul împotriva durerii

– protecția socială prin includerea cancerului infantil în asigurarea de sănătate socială ori sistemul de asigurări medicale

– îngrijiri paliative pediatrice mai puternice

– tratamente țintite, mai puțin toxice care conduc la scăderea efectelor cronice întârziate pentru supraviețuitorii cancerului infantile.

Cea mai bună îngrijire pentru fiecare copil cu cancer

Ziua Internațională a Copilului cu Cancer (15 februarie) exprimă sprijinul pentru copiii și adolescenții bolnavi de cancer, supraviețuitori și familiile lor. Acest eveniment anual a fost creat de Childhood Cancer International (CCI), o rețea globală de 171 de organizații locale și rețele naționale ale organizațiilor internaționale din 88 de țări, fiind extinsă pe 5 continente. CCI este rețeaua cea mai mare de sensibilizare și sprijin pentru pacienții cu cancer infantil. Asociația PAVEL este membră din 1998 a CCI (anterior, numită ICCPO). Ziua Internațională a Copilului cu Cancer se bazează pe crezul fundamental al CCI conform căruia fiecare copil cu cancer merită cea mai bună îngrijire medicală și psiho-socială posibilă, indiferent de țara de origine, rasă, statut financiar sau clasă socială. Este, de asemenea, ancorată pe premisa că morțile provocate de cancerul infantil pot fi prevenite prin diagnoza timpurie și exactă, disponibilitatea și accesul la tratament și îngrijire corespunzătoare, precum și la medicamente esențiale de bună calitate și la prețuri convenabile.

“We Are One” – clip muzical realizat cu copii din toată lumea pentru 15 februarie!