Peste 3 milioane de copii cu hepatită C la nivel global

copii cu hepatită C

Potrivit studiilor, există o legătură puternică între prevalența virusului hepatitic C (VHC) la adulți și numărul de copii cu hepatită C.

Copii cu hepatită C: Dr. Homie Razavi, director la Centrului pentru Analiza Bolilor, și echipa sa au analizat studiile realizate din 2000 până în 2019  pe estimările prevalenței virusului hepatitic C la copiii cu vârsta mai mică de 18 ani. Analiza a acoperit toate cele 249 de țări de pe glob. Cercetătorii au tradus datele prin modele matematice și au estimat că, la nivel global, 0,13% dintre copii- 3,26 milioane, au hepatita C. A existat o asociere puternică între prevalența hepatitei C la adulți și prevalența bolii la copii. În plus, prevalența virusului la femei are o legătură puternică cu prevalența VHC la copiii cu vârsta mai mică de 4 ani.

Transmiterea virusului de la mamă la copil în timpul sarcinii sau nașterii nu este singura sursă de infecții noi la copiii cu hepatita C, au mai descoperit specialiștii. Riscul de infectare a copiilor crește odată cu vârsta. Autorii studiului au subliniat că estimările cât mai fidele ale numărului copiilor care sunt testați, diagnosticați și eligibili pentru tratament contra hepatitei C pot îmbunătăți eforturile de creștere a testării și tratării.

“La nivel global, un număr semnificativ de copii are hepatita C și cel mai bun predictor al ratei infectării este prevalența infecției la adulți. Cu ct sunt mai mulți adulți infectați într-o țară, ci atât mai mulți copii vor avea boala”, a mai spus Homie Razavi.