Sănătatea femeii: 7 pași simpli pentru o inimă sănătoasă

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la femei la nivel mondial, iar accidentul vascular- cerebral  (AVC) – a patra.  Din fericire, femeile pot lua măsuri pentru a preveni riscul de boli cardiovasculare la orice vârstă. Asociația Americană a  Inimii a grupat aceste măsuri într-o recomandare numită “Life’s Simple 7”.

Acești 7 pași simpli pentru o viață și o inimă sănătoasă includ activitatea fizică, controlul colesterolului, un plan corespunzător de nutriție, managementul tensiunii arteriale, o greutate sănătoasă, reducerea glucozei din sânge și renunțarea la fumat. Este adevărat, sunt și câțiva factori de risc pe care o femeie nu-i poate controla, precum vârsta, sexul, istoricul medical familial, rasa și etnia.

Ce trebuie să știți

  • Colesterolul seric total: când prea mult colesterol se adună pe pereții vaselor sangvine, devine foarte greu pentru inimă să pompeze sângele.
  • Colesterolul LDL (lipoproteine cu densitate scăzuta), numit și colesterolul rău, poate determina depunerea de plăci de aterom pe pereții vaselor de sânge, ceea ce duc la boli cardiovasculare sau chiar accident vascular- celebral.
  • colesterolul HDL (lipoproteine cu densitate înaltă), numit și colesterolul bun, poate ajuta la eliminarea colesterolului rău din sânge
  • tensiunea arterială- presiunea la care sângele supune arterele când inima bate sau se relaxează- variază în funcție de nivelul de activitate fizică efectuat, de stres sau de calitatea somnului.
  • glicemia- cantitatea de zahăr prezentă în fluxul sangvin
  • indicele de masă corporală- măsura grăsimii din organism în funcție de înălțime și greutate- variază după vârstă, sex și constituția unei persoane.
  • pentru a cunoaște toate aceste cifre și a le ține sub control, trebuie să discutați cu medicul.

Simptome

Femeile ar trebui să știe că simptomele unui infarct pot fi diferite față de clasicele dureri în piept. De exemplu, femeile pot experimenta greață, vomă, dureri în spate, dureri în zona cefei sau gâtului, printre altele. Specialiștii recomandă să învățați semnele unui infarct pentru a primi ajutor cât mai repede.

Sursa: https://www.womenshealth.gov/blog/heart-health-spotlight?utm_medium=email&utm_source=govdelivery