Screeningul și campaniile anti-fumat în cancerul bronho-pulmonar

Dr. Georgeta Polixenia Iorga - despre cancerul bronho-pulmonar

Cancerul bronho-pulmonar se situează pe locul doi în România la numărul de cazuri noi diagnosticate, potrivit Globocan 2020.

Cancerul bronho-pulmonar este diagnosticat, nu numai în România, dar și în alte țări, cu preponderență în stadii local avansate și metastatice.

„Ne lipsește programul de screening pentru cancerul bronho-pulmonar”, avertizează dr. Polixenia Iorga, medic primar oncologie medicală, Șef compartiment oncologie, Spitalul Universitar de Urgență București. „Din cele 12.000 cazuri noi pentru 2020, 9.000 de cazuri erau la bărbați și doar 3.000 la femei. Semn că politica anti – fumat nu este foarte evidentă și eficientă în România, alte state raportând o descreștere a incidenței cancerului bronho-pulmonar. Acolo, politicile anti- fumat au fost implementate cu ani buni înaintea României”, a completat specialistul în cadrul dezbaterii Fighting Cancer360.

Dr. Iorga a atras atenția asupra unei alte probleme când este vorba de diagnosticul unui cancer bronho-pulmonar. „Într-o instituție medicală, când s-a făcut diagnosticul inițial, s-a făcut biopsia și s-a prelucrat proba, de cele mai multe ori, în acele instituții, se efectuează doar microscopia optică. De aici intervin întârzierile până la ajunge la oncolog. Pacientul are un diagnostic, dar nu este unul complet, și atunci va trebui făcută imunohistochimia, care uneori se face în altă parte, după care urmează testele moleculare. Este o plimbare a probei din punctul A în punctul B și în punctul C pentru ca, în sfârșit, să ajungă după o perioadă variabilă de timp la medicul oncolog. În plus, nici nu efectuăm, în ceea ce privește cancerul bronhopulmonar, toate testările moleculare. De asemenea, în România nu sunt rambursabile medicamente pentru anumite mutații, care în alte țări sunt disponibile. Dar, în principal, diferența nu mai este atât de mare cum era cu mulți ani în urmă, și avem, în general, acces la terapii țintite și imunoterapie. Acum sperăm să vină și imunoterapia pentru stadiul local avansat, după tratamentul efectuat cu chimioradioterapie concomitentă”.