Simptomele depresiei: avertisment privind severitatea bolii

simtpomele depresiei- campanie farfurie Nușa

Depresia este principala cauză de dizabilitate la nivel mondial, afectând una din patru persoane și de două ori mai multe femei decât bărbați.

Simptomele depresiei. Specialiștii atrag atenția că depresia este mai mult decât un sentiment de tristețe sau melancolie, este o tulburare frecventă și gravă de dispoziție. Există mai multe tipuri de depresie, iar tulburarea depresivă majoră este unul dintre cele mai severe.

Sunt anumiți factori care predispun la apariția depresiei, care are o prevalență globală între 2 și 6%, în funcție de instrumentele folosite pentru diagnosticare, de țară, etc. ”În primul rând, avem istoricul personal. Din păcate, depresia este, de cele mai multe ori, o boală recurentă, cu remisii și recăderi. Un episod anterior de depresie predispune la apariția unor episoade noi de boală. De asemenea, un alt factor de risc este reprezentat de antecedentele familiale: părinți, frați, mai ales frați gemeni. Evenimentele majore din viața unui om, precum pierderea locului de muncă, decesul unei persoane dragi, chiar și perioada aceasta de izolare determinată de pandemia COVID-19– pot duce la apariția depresiei. În plus, există și numeroase afecțiuni fizice sau psihice care predispun la apariția depresiei, incidența bolii fiind de două ori mai mare la femei decât la bărbați”, atrage atenția dr. Sorin Pletea, medic primar psihiatru, șef Secția 14 Psihiatrie în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”.

Să învingem depresia

Depresia și tulburarea depresivă majoră sunt subiectele unei campanii de conștientizare realizate cu ajutorul unor povești reale, transpuse în obiecte ceramice prin arta japoneză kintsugi. Campania se numește ”Să Învingem Depresia” și își propune să crească nivelul de informare și înțelegere despre provocările și stigma prin care trec cei care suferă de tulburări de sănătate mintală.

Simptomele depresiei. Tulburarea depresivă majoră este un tip de depresie asociată cu cinci sau mai multe simptome prezente timp de cel puțin două săptămâni. Cel puțin unul dintre simptome este fie dispoziția depresivă, fie pierderea interesului sau a plăcerii în activitățile zilnice. Simptomele sunt definite ca având o durată de cel puțin două săptămâni, dar de obicei durează o perioadă mult mai lungă – luni sau chiar ani.

”Simptomele caracteristice bolii sunt dispoziția depresivă sau iritabilitatea. Mai pot apărea scăderea interesului și a plăcerii pentru diferite activități (citit, plimbare în parc, mers la teatru, etc), tulburări de concentrare și de menținere a atenției, implicit tulburări de memorie, tulburări ale somnului (insomnii, dar și hipersomnii), tulburări de apetit alimentar (persoana afectată fie mănâncă foarte puțin, fie mănâncă foarte mult, rezultatul fiind creșterea excesivă în greutate), tulburări ale apetitului sexual, oboseală extremă, tulburări de gândire, idei de învinovățire sau de inutilitate. În cazurile severe pot apărea și ideile suicidare”, explică dr. Pletea.

”Nu ar trebui să ascundem experiențele negative”

Campania „Să învingem depresia” prezintă în România cinci obiecte de artă create prin metoda Kintsugi, inspirate de poveștile a cinci oameni care au suferit de depresie. Kintsugi este arta japoneză antică de reparare a obiectelor ceramice sparte prin lipirea lor cu un lac cu pulbere de aur. Evidențierea crăpăturilor și imperfecțiunilor conferă nu doar unicitate unei piese, ci demonstrează și că obiectul a avut o viață proprie și o poveste de spus.

Pentru a da viață fiecărei povești, artistul vizual Lidia Alina Nicolae a discutat cu cele cinci persoane și a gândit câte un obiect pentru fiecare.

„Știu că depresia nu este ceva din care poți pur și simplu să te desprinzi, ci este o călătorie lungă”, spune Lidia Alina Nicolae. „Filosofia din spatele kintsugi este că nu ar trebui să ascundem experiențele noastre negative. Din încercările grele ar trebui să ieșim mai puternici, mai valoroși, să ne reconstruim bucată cu bucată.”