Sondaj EPF privind efectul pandemiei: tratamente întârziate și lipsă de informații pentru pacienți

Sondaj EPF (European Patients Forum). 95% dintre respondenți spun că au experimentat provocări din cauza pandemiei.
Sondaj EPF (European Patients Forum): 65% dintre respondenții individuali s-au confruntat cu niveluri ridicate de stres și anxietate din cauza pandemiei, iar 56% cu izolarea socială. Impactul dăunător al pandemiei asupra accesului la timp la tratament este confirmat și de rezultatele sondajului. Aproape jumătate dintre respondenți s-au confruntat cu întârzierea tratamentului (49%) și 12% au suferit întreruperea tratamentului.
O altă provocare importantă cu care s-au confruntat pacienții a fost lipsa de informații și comunicări clare din partea autorităților naționale (37%) și a furnizorilor de asistență medicală (37%) cu privire la disponibilitatea și accesibilitatea serviciilor și tratamentelor medicale în timpul pandemiei.
O treime dintre respondenții individuali (33%) nu a putut să vorbească sau să își consulte profesioniștii din domeniul sănătății. Impactul pandemiei asupra ocupării forței de muncă a respondenților individuali a fost, de asemenea, semnificativ, 12% suferind întreruperea definitivă a contractelor de muncă și alți 12% – întreruperea temporară a angajării.
Rezultatele sondajului, desfășurat în perioada 18 septembrie – 18 octombrie 2020, oferă dovezi pentru activitatea de politici și de advocacy a EPF. Rezultatele vor oferi sprijin în furnizarea perspectivei pacienților la mai multe inițiative europene legate de COVID-19, consolidarea sistemelor de sănătate și transformarea digitală a asistenței medicale. Inițiatorii sondajului au speranța că recomandările care decurg din acest sondaj vor sprijini politica europeană și națională în domeniul sănătății.
Sondajul a primit un total de 125 de răspunsuri, 46% au fost organizații de pacienți și 54% au fost pacienți individuali sau îngrijitori. Pacienții individuali sau îngrijitorii acestora au răspuns la întrebări legate de provocările cu care s-au confruntat, de accesul la asistență medicală, de preocupările lor și de calitatea informațiilor furnizate de guverne și de profesioniștii din domeniul sănătății în timpul pandemiei. Rezultatele acestui sondaj arată că atât furnizorii de servicii medicale, cât și autoritățile naționale au nevoie de îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește claritatea informațiilor, a comunicării și a orientărilor în materie de sănătate publică.
În total, 57 de organizații de pacienți au răspuns la sondaj, dintre care 43% reprezintă organizații europene sau naționale. Acestora li s-au adresat o serie de întrebări referitoare la operațiunile lor în timpul pandemiei, la opiniile privind măsurile de protecție și la implicarea lor în gestionarea pandemiei. Rezultatele acestui sondaj indică faptul că pandemia a avut un impact uriaș nu numai asupra stabilității financiare a organizațiilor de pacienți, ci și asupra modului în care acestea lucrează.
Raportul complet al sondajului este disponibil AICI.