Testare gratuită pentru HIV și hepatite: reguli

Mihaela Bogdan - Testare gratuită HIV HEP cr

Cel puțin una din trei din cele 2,5 milioane de persoane care trăiesc cu HIV în Europa nu știe că este HIV pozitivă.

Testare gratuită. Datele recente arată că sunt necesare acţiuni coordonate pentru încurajarea persoanelor să se testeze pentru HIV-Hep, în vederea evitării diagnosticării cu întârziere. Vineri, 20 noiembrie, Fundația Baylor Marea Neagră a început Săptămâna Europeană a Testării pentru HIV-HEP (HIV și hepatite).

”Testarea pentru HIV şi hepatite virale continuă la Baylor, cu programare prealabilă, aşa cum beneficiarii serviciului sunt deja obişnuiţi. Am luat toate măsurile pentru siguranţă şi am instituit un set de reguli pentru limitarea transmiterii COVID-19 pentru beneficiarii serviciului de consiliere şi testare pentru HIV-Hep”, declară  Mihaela Bogdan, director de programe Fundația Baylor Marea Neagră.

Regulile pentru testare gratuită sunt următoarele:

  • Ora programării trebuie respectată cu o mai mare stricteţe, orice întârziere atrăgând după sine anularea testării şi o reprogramare, în funcţie de locurile disponibile,
  • Accesul însoţitorilor este permis numai în cazul în care prezenţa acestora este strict necesară, cum ar fi în cazul minorilor: tutore, reprezentant legal sau al persoanelor care nu se pot deplasa singure,
  • Numărul persoanelor prezente în acelaşi timp în sala de aşteptare este limitat
  • Este obligatorie folosirea echipamentului personal de protecţie pus la dispoziţie în mod gratuit la intrarea în clădire. Persoanele care accesează serviciul gratuit de testare voluntară au obligaţia de a purta protecţiile pentru încălţăminte şi măştile pe tot parcursul vizitei la centrul de testare pentru HIV-Hep al Fundaţiei Baylor şi să folosească dezinfectantul de mâini ori de câte ori este nevoie.
  • În vederea limitării expunerii inutile la riscuri, beneficiarii serviciului de testare voluntară au obligaţia de a urma instrucţiunile primite de la personalul centrului – recepţioner, consilier, personal medical, etc., pe tot parcursul timpului petrecut în centru.
  • Pentru scurtarea timpului petrecut în cabinet, sesiunea de consiliere pretestare a devenit una de teleconsiliere: persoanele programate la testarea HIV-Hep sunt contactate telefonic de consilierul de testare, completând împreună chestionarul de evaluare a riscului de expunere la hepatite şi/sau infecţia cu HIV.

Mai multe detalii despre programul de testare găsiți AICI.

Laborator mobil de testare

Testările se fac și prin intermediul laboratorului mobil. „De la reluarea activităţii de testare voluntară cu laboratorul mobil, după încheierea stării de urgenţă, am efectuat testări ale beneficiarilor şi angajaţilor a 17 organizaţii din judeţ, centre rezidenţiale pentru copii, tineri, bătrâni, persoane cu dizabilităţi, instituţii. Astfel, au fost testate 799 de persoane vulnerabile, persoane care îngrijesc persoane vulnerabile din Constanța, Cumpăna, Agigea, Lazu, Techirghiol, Năvodari și Negru Vodă”, anunță Iuliana Costaş, consilier de testare.

Lipsa diagnosticului întârzie administrarea tratamentului

Jumătate dintre cei care trăiesc cu HIV sunt diagnosticați târziu și au, prin urmare, acces cu întârziere la tratament, iar gestionarea stării lor de sănătate este mai complicată. Coinfecţiile cu virusurile hepatitice B şi C sunt frecvente în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV. Aproximativ 13,3 milioane de persoane trăiesc cu hepatită B în regiunea europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Aproximativ 15-40% dintre persoanele infectate vor dezvolta ciroză, insuficiență hepatică sau carcinom hepatocelular. 15 milioane de persoane din regiunea europeană a OMS trăiesc cu hepatită C şi, cu toate acestea, majoritatea persoanelor cu această infecţie rămân nediagnosticate, o foarte mică parte dintre acestea, 3,5%, primește tratament.