Urgențele hemofilice în pandemia COVID – 19: când mergem la spital?

urgentele hemofilice in pandemia COVID - 19

Persoanele cu hemofilie și cu alte deficiențe de coagulare reprezintă o categorie vulnerabilă în pandemia COVID – 19, mai ales în contextul în care tratamentul specific trebuie ridicat și administrat la spital.

Pandemia COVID – 19: Medicii hematologi și reprezentanții asociațiilor de pacienți fac un apel către toate persoanele afectate de această boală să își respecte tratamentul, să respecte cu strictețe toate regulile de protecție personală și să țină legătura cu medicul curant. Nerespectarea tratamentului duce la creșterea riscului de sângerare, ceea ce poate reprezenta o urgență medicală.

”Pacienții cu hemofilie sunt persoane care au nevoie de tratament continuu, pe care îl pot ridica numai de la spital. SARS-CoV- 2 este un virus care produce infecție respiratorie și are o contagiozitate ridicată. Drept urmare, măsurile de prevenție – izolarea la domiciliu și distanțarea socială- sunt esențiale pentru această categorie de pacienți. Pacienții care au nevoie să ridice factorul de coagulare de la  spital trebuie să sune înainte pentru a fi programați de către cadrele medicale, astfel încât să se evite riscul de aglomerare în unitățile medicale. Dacă pacientul nu se poate deplasa la spital pentru ridicarea tratamentului, pe perioada stării de urgență impusă de pandemia COVID – 19 acest lucru poate fi făcut de către un aparținător”, explică dr. Melen Brînză, medic specialist hematolog, Institutul Clinic Fundeni.

”Dacă apare o hemoragie activă, pacientul cheamă Salvarea, care îl duce la o Unitate de Primiri Urgențe. Toți pacienții care necesită internare vor fi testați real-time PCR pentru depistarea noului coronavirus li se va face radiografie, toți au triajul epidemiologic făcut și, în funcție de acesta, sunt internați fie pe secția de Hematologie, fie într-o unitate dedicată, în cazul unei suspiciuni COVID, până la aflarea rezultatelor testelor specifice”, spune și dr. Cristina Tărniceriu, medic primar hematolog, Spitalul Sf Spiridon Iași.

Prevenție

Persoanele cu hemofilie trebuie să respecte regulile generale de prevenție (să stea în casă cât mai mult, să se spele pe mâini cu apă și săpun cel puțin 20- 30 de secunde sau să se curețe cu un dezinfectant pe bază de alcool, să poarte mască și mănuși dacă sunt nevoite să iasă din casă), să igienizeze mediul în care trăiesc (toate suprafețele cu care intră în contact – clanțe, întrerupătoare, robineți, telefon mobil, etc – trebuie dezinfectate cu soluții speciale). De asemenea, chiar dacă stau acasă, este bine să își facă un program de exerciții, deoarece mișcarea ajută foarte mult persoanele cu hemofilie, după cum spune chiar Nicolae Oniga, președinte Asociația Națională a Hemofilicilor din România. ”În multe cazuri, tocmai din cauza lipsei de mișcare apar durerile articulare. Toți avem articulațiile afectate și, dacă nu le punem la treabă, pot apărea anchiloze supărătoare. Mișcarea ne ajută foarte mult. Bineînțeles, făcută sub supraveghere și cu respectarea tratamentului profilactic”, afirmă Nicolae Oniga, el însuși afectat de hemofilie.

Reduceți riscul de traumatisme

Urgențele care necesită internare în cazul persoanelor cu hemofilie sunt sângerările severe, cum ar fi hemoragiile digestive, hemoragiile postraumatice, survenite în urma unei lovituri la cap, de exemplu, sau hemoragiile articulare care, netratate, pot duce la pareze, etc. ”Sfătuim pacienții ca, în această perioadă, să evite, pe cât se poate, traumatismele sau ridicarea de greutăți, pentru a nu se supune riscului de apariție a unor episoade de sângerare care necesită spitalizare prelungită. Dacă pacientul prezintă o sângerare ușoară, el poate contacta medicul telefonic și, dacă are tratamentul la domiciliu, i se poate recomanda o schemă de tratament. Cei mai mulți pacienți știu deja cum să-și autoadministreze tratamentul. Medicul menține contactul telefonic cu pacientul, pentru a vedea cum evoluează episodul de sângerare. Însă sângerările intracerebrale și cele abdominale reprezintă urgențe medicale, deci necesită spitalizare”, atrage atenția dr. Melen Brînză.

Riscul de forme severe

Persoanele cu hemofilie, dar fără alte comorbidități, nu prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme severe de COVID- 19 față de populația generală. Însă speranța de viață a crescut, drept urmare sunt tot mai multe persoane în vârstă afectate de hemofilie care, din păcate, au și alte afecțiuni (diabet, hipertensiune, boli cardiovasculare, boli neoplazice, etc), ceea ce înseamnă un risc crescut în fața noului coronavirus. În ceea ce privește persoanele care au contractat SARS- CoV- 2, studiile arată că riscul de forme severe este mai mare la cei cu afectare hepatică în stadiu avansat (de exemplu, ciroză).