Vaccinare: ghid de informare pentru adulții și copiii cu boli cronice

vaccvnare boli cronice

Nu doar copiii, ci și adulții ar trebui să se vaccineze periodic, mai ales cei cu boli cronice. Dar de unde știm ce vaccinuri sunt necesare, care sunt contraindicate la boala pe care o avem, cine ni le poate prescrie?

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) a lansat ”Ghidul de informare pentru pacienți cu boli cronice (copii și adulți)”, care conține informații utile despre vaccinuri și vaccinare, traseul unui vaccin de la cercetare la producție, recomandări și contraindicații.

În cadrul Ghidului, realizat sub coordonarea prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, sunt prezentate categoriile de pacienți cronici care au nevoie de vaccinare, precum și opțiunile de vaccin pentru fiecare categorie în parte. Un capitol este dedicat vaccinării de călătorie pentru pacienții cronici. Este abordată și problema comunicării cu medical vaccinator și clarificarea tuturor întrebărilor pe care le are pacientul. ”Este nevoie de extinderea recomandărilor de vaccinare prin care orice persoană, indiferent de vârstă și statusul său, poate fi protejată împotriva unor boli infecțioase, prin administrarea corectă a preparatelor vaccinale. Acest ghid îşi propune să informeze diversele categorii de pacienţi (copii sau adulţi) asupra posibilităţilor de protecţie prin vaccinare, dar decizia este asumată împreună cu medicul curant şi cu cel care realizează vaccinarea, după o estimare clinică a riscurilor şi beneficiilor acestei măsuri de prevenţie specifice”, a declarat prof. dr. Doina Azoicăi.

Materialul va fi tipărit pentru început în 5.000 exemplare și va fi difuzat prin intermediul asociațiilor de pacienți și în spitalele care tratează pacienți cu afecțiuni cronice, în spitalele din București, cu sprijinul Administrației Spitalelor și Serviciilor Sociale (ASSMB) și al spitatelor din țară cu care COPAC colaborează. Totodată, ghidul va fi postat și pe www.copac.ro.

”Pacienții cronici constituie o categorie vulnerabilă, care are mare nevoie de protecție prin vaccinare. Cu acest ghid, COPAC îşi propune să ofere tuturor celor interesaţi informaţiile necesare despre vaccinuri şi vaccinare. Ne dorim ca Ministerul Sănătății să grăbească Ghidul profesioniștilor pentru vaccinarea pacienților cronici”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC. El a mai anunțat că, în perioada următoare, vor fi realizate mai multe ghiduri destinate unor patologii anume, printre care sclerodermia, talasemia, bolile reumatismale, etc.

”Vaccinarea este cea mai sigură cale de prevenire a îmbolnăvirilor. Mai ales acum, în plin sezon gripal, trebuie să fim conștienți de riscurile la care ne supunem nevaccinându-ne, dar să și putem decide în cunoștință de cauză”, a afirmat și dr. Turkes Ablachim, director ASSMB.

Președintele COPAC a mai anunțat că organizația pe care o conduce a propus autorităților din sănătate compensarea vaccinurilor pentru pacienții cronici.