Vitamina D scade riscul de infecție la pacienții dializați

vitamina D si bolile renale

Un nivel normal sau crescut de vitamina D este asociat cu un risc mai mic de infecții la pacienții cu dializă pe termen lung.

Potrivit unei meta- analize, pacienții cu un nivel normal sau crescut de vitamina D au un risc de infecție cu 39% mai mic decât cei cu niveluri sub limita normală. În plus, dintre pacienții cu acest deficit, cei care au luat suplimente nutritive sau produse de activare a receptorilor pentru vitamina D, au înregistrat o scădere cu 41% a riscului de infecții față de cei care nu au luat suplimente. Riscul de infecție nu variază semnificativ între persoanele care iau vitamina D nutrițională și cele care nu luat, însă cei care compensează cu activatori ai receptorilor de vitamină scad cu 48% riscul de infecții.

Sursele majore de vitamina D pentru oameni sunt expunerea la soare (aproximativ 80% din aport), dieta și diferitele suplimente. Vegetalele sunt bogate în ergocalciferol (D2), iar produsele animale sunt bogate în cholecalciferol (D3). Din păcate, prea puține alimente conțin suficientă vitamina D, de aceea, fără o expunere corespunzătoare la soare sau alimente îmbunătățite, oamenii se confruntă în permanență cu un risc de apariție a deficienței. În consecință, climatul, zona în care vă aflați, vârsta (îmbătrânirea), stilul de viață și pigmentul pot afecta producerea ”vitaminei soarelui”.