Teatrul, terapia pentru pacienții cu boala Parkinson

Să închei un nasture, să închizi cureaua la pantaloni, să apeși butonul potrivit ca să răspunzi la telefon sau să-ți ștergi lacrimile…toate sunt lucruri firești și ușor de făcut pentru un om sănătos, însă nu și pentru pacienții cu boala Parkinson. Pentru ei orice pas este o provocare și fiecare drum pe care îl parcurg, fiecare trecere de pietoni pe care o traversează este un succes pentru care trebuie lăudați. Iar tremorul corpului, spun medicii, este un simptom cu care acești pacienți se obișnuiesc și căruia i se adaptează cel mai ușor. Problemele care vin o dată cu această boală sunt mult mai profunde.

“Din păcate, pacienții cu boală Parkinson se lovesc la fiecare pas. Nu numai că din punct de vedere motor nu se pot dezvolta așa cum și-ar dori, dar și din punct de vedere afectiv și cognitiv sunt într-o situație care îi determină să aibă un comportament mai dificil, mai greu de tolerat de către noi, ceilalți. Și ar trebui să înțelegem că esența lor, structura lor a rămas aceeași. Din păcate, reacția lor la lucrurile care se întâmplă în jur este dificilă și diferită față de ceea ce ne-am aștepta. De exemplu, ei nu pot reacționa rapid la lucruri care apar pe neașteptate” a declarat  Horia Nicolae, medic neurolog la Spitalul Elias.

Campanie de informare și educare

Pentru a lupta împotriva acestei boli, specialiștii spun că suportul psihologic și mișcarea sunt esențiale, iar una dintre activitățile care îi poate ajuta din toate punctele de vedere pe acești pacienți este mersul la teatru. Acesta este și motivul pentru care Asociația de Luptă Împotriva Bolii Parkinson a lansat, împreună cu Teatrul „Nottara”, campania de informare și educare „Grija pentru cei dragi este cel mai frumos cadou”. În cadrul parteneriatului cu Teatrul „Nottara”, actorii Ioana Calotă, Răzvan Bănică și Vlad Zamfirescu au acceptat să fie ambasadori ai campaniei.

„Am primit nenumărate daruri de la mama: plăcerea de a cânta, dragostea pentru portul popular sau bucuria de a merge împreună în natură. Cred că toți ar trebui să facem tot ce ține de noi să ne avem părinții aproape cât mai mult timp. Am acceptat cu bucurie să fac parte dintr-o campanie care are un mesaj emoționant, în care eu cred sincer: grija pentru cei dragi chiar e cel mai frumos cadou”, a declarat actrița Ioana Calotă.

„Implicându-mă în această campanie, am avut ocazia să aflu mai multe despre Boala Parkinson. De exemplu, că această afecțiune nu afectează doar persoanele în vârstă sau că înseamnă mai mult decât tremorul pe care îl recunoaștem cu toții. M-am bucurat să aflu că există însă tratamente care pot ajuta pacienții să țină boala sub control. Cred că toți ar trebui să ne informăm mai mult despre ce înseamnă Boala Parkinson” a adăugat actorul Răzvan Bănică.

Dan Răican, preşedintele Asociaţiei de Luptă împotriva Bolii Parkinson, salută colaborarea cu Teatrul „Nottara”: „Prin toate campaniile pe care le-am făcut până acum am încercat să transmitem mesajele noastre către pacienți și publicul larg, alegând de fiecare dată forme și metode de exprimare atipice. Este prima dată când colaborăm cu un teatru și dorim să mulțumim echipei de la Nottara pentru deschiderea de care a dat dovadă, ajutându-ne să le vorbim cât mai multor persoane despre ce înseamnă boala Parkinson și despre importanța vizitei la medicul neurolog.”

Simptome și evoluție

În România, aproape 73.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi în acest moment cu boala Parkinson, aceasta fiind cea de-a doua afecţiune neurologică progresivă ca frecvenţă. Prevalenţa acestei boli creşte o dată cu vârsta. Astfel, dacă la vârsta de 65 de ani prevalenţa este de circa 1%, la 85 de ani aceasta ajunge până la 3,5%. Boala Parkinson este o afecţiune progresivă, care începe cu mulţi ani înaintea debutului clinic şi care are o evoluţie continuă. Se manifestă cu până la 10 ani înainte de apariţia simptomelor motorii, iar la început simptomele pot fi confundate cu procesul normal de îmbătrânire, viteza de progresie a bolii fiind variabilă de la pacient la pacient. Cele mai frecvente simptome sunt simptomele motorii: rigiditate musculară, tremor de repaus, lentoare în efectuarea tuturor mișcărilor, pierderea echilibrului și a coordonarii mișcărilor, mersul șovăitor, atitudinea „înghețată”. Tremorul este cel mai cunoscut simptom al Bolii Parkinson, dar această afecţiune înseamnă mult mai mult: rigiditatea mişcărilor, instabilitatea posturală, tulburări de vorbire şi chiar tulburări cognitive. Simptomele non-motorii se manifestă prin oboseală, tulburări de somn, durere, dificultați la înghițire, exces de salivație, tulburări urinare, confuzie, depresie, anxietate, transpirații excesive.

Conform studiilor, printre factorii care influențează manifestarea bolii Parkinson se numără, de exemplu, pesticidele, iar pentru a preveni această afecțiune este indicat consumul de cafea.

Roxana Maticiuc