Artrita: obiceiuri proaste care cauzează dureri articulare

Artrita: greutatea prea mare, lipsa de exerciții, statul prea mult la calculator, încălțămintea neadecvată, etc – toate reprezintă factori de risc pentru apariția durerilor articulare.

Puteți lua măsuri din timp, astfel încât să nu ajungeți neapărat la medici și medicamente. Însă aceste măsuri presupun schimbări în activitatea de zi cu zi, atât cea personală, cât și cea profesională.

Greutate

Studiile arată că la fiecare 450 grame adăugate greutății, genunchii suportă de patru ori mai mult. Greutatea suplimentară deranjează și articulațiile șoldului, spatelui și picioarelor. În plus, grăsimea secretă substanțe chimice inflamatorii care pot cauza dureri articulare, crescând riscul de artrită și alte afecțiuni cronice. Anumite tipuri de molecule inflamatorii pot duce la apariția osteoartritei (se deteriorează cartilajul articulației afectate) și artritei reumatoide (afecțiune autoimună în care sistemul imun atacă articulațiile deteriorate).

SMS-uri

Scrisul mesajelor pe telefon afectează articulațiile mâinii, în special ale degetelor. Tastarea cu degetele mari pune o presiune de 12 ori mai mare asupra articulațiilor acestora. Specialiștii atrag atenția că degetele mari sunt responsabile pentru 60% din funcționarea mâinii, deci încercați să le menajați. Scrisul SMS-urilor poate fi dăunător și pentru umeri și gât, din cauza poziției aplecate a capului.

Tocuri înalte

Încălțămintea cu toc înalt afectează articulațiile picioarelor, mușchii, dar și echilibrul. Purtatul pantofilor cu toc forțează mușchii coapsei să ”muncească” mai mult pentru a menține genunchii drepți, dar stresează suplimentar și genunchii. Femeile care poartă încălțăminte cu toc înalt în fiecare zi au un risc crescut de apariție a osteoartritei și de dureri la nivelul picioarelor.

Încălțăminte neadecvată

Încălțămintea care nu se potrivește sau care nu susține piciorul este un factor de risc pentru apariția osteoartritei, durerilor la nivelul membrelor inferioare, durerilor și problemelor la nivelul articulațiilor. Încălțăminte neadecvată înseamnă orice tip de încălțăminte care nu susține adecvat piciorul sau glezna, inclusiv care forțează piciorul să stea într-o poziție incomodă (de exemplu pantofi cu toc, papuci sau sandale). Aveți foarte mare grijă la încălțămintea pe care o purtați când faceți sport, dacă nu este potrivită vă puteți rupe sau luxa picioarele.

Trosnitul degetelor

Unele persoane au un obicei prost de a-și trosni degetele- acest lucru nu duce la artrită (așa cum se crede), dar poate cauza inflamații și poate slăbi strânsoarea mâinii. În loc să vă trosniți degetele, mai bine strângeți o minge moale antistres- vă va ajuta să întăriți și musculatura palmei.

Ghiozdane sau genți grele

Căratul de genți grele sau ghiozdane poate afecta gâtul, umerii și spatele, dar și echilibrul sau modul în care mergeți. Echilibrul poate fi afectat în special dacă vă place să cărați rucsacul sau geanta doar pe o parte. Nu mai umpleți geanta cu toate nimicurile și cărați doar strictul necesar. Dacă totuși aveți multe lucruri de luat, folosiți un ghiozdan pe care să-l purtați în poziție normală (pe ambii umeri)- astfel greutatea se va distribui în proporții egale. Dacă aveți geantă, mutați-o de pe o parte pe alta a corpului.

Sprijin pe mușchii nepotriviți

Corpul are atât mușchi mari, cât și mici. Cînd vă bazați pe mușchii mici penyru a efectua mișcări, acest lucru are un efect negativ asupra articulațiilor. Faceți orice activitate fizică astfel încât să nu vă stresați mușchii. Când ridicați ceva greu, îndoiți genunchii. Când deschideți o ușă grea, folosiți mușchii umerilor, nu ai degetelor. Când cărați ceva, țineți-l aproape de corp cu ajutorul palmelor, nu al degetelor.

Dormiți pe burtă

S-ar putea să sforăiți mai puțin când dormiți pe burtă față de dormitul pe spate, dar restul corpului suferă. Persoanele care dorm pe burtă sunt obligate să stea cu capul într-o parte, ceea ce afectează nervii și comprimă coloana. Este indicat să dormiți într-o poziție neutră, astfel încât capul și gâtul să fie în aceeași linie cu coloana. Folosiți perne speciale pentru dormit pe o parte sau pe spate pentru a menține coloana dreaptă.

Săriți peste încălzire

Încălzirea înainte de orice activitate fizică îmbunătățește flexibilitatea și ameliorează durerile articulare, întărește mușchii și tendoanele și crește abilitatea de a efectua o gamă completă de mișcări. Mușchii puternici susțin stabilitatea articulațiilor. Încălzirea înseamnă să efectuați mișcări similare cu cele pe care le faceți în timpul activităților fizice.

Neglijarea antrenamentului de rezistență

După vârsta de 40 de ani, oasele încep să se subțieze și devin casante. Antrenamentul de rezistență crește densitatea minerală a  oaselor cu 1-3%. Exercițiile cu greutăți declanșează formarea de țesut osos nou și încetinește scăderea densității osoase. Combinația mușchi puternici/oase dense crește stabilitatea articulațiilor și scade riscul de răniri. Totuși, discutați cu medicul înainte de a începe un astfel de antrenament.

Fumatul

Produsele din tutun nu sunt bune pentru nicio parte a corpuui care conține articulații. Nicotina scade fluxul sanguin către oase, țesuturi și discurile intervertebrale și interferează cu absorbția calciului și estrogenul din organism. Iar femeile au nevoie de estrogen pentru a menține sănătatea oaselor. Fumatul inhibă formarea de țesut osos nou, deci oasele nu mai sunt atât de dense pe cât ar trebui. Toate acestea au ca rezultat articulațiile slabe și creșterea riscului de deteriorare a articulațiilor sau fracturilor de șold.

Probleme de somn

Aproximativ 80% dintre persoanele cu artrită au probleme cu somnul. Când te dor articulațiile, ori când acestea sunt inflamate și țepene, este cam dificil să dormi. Iar experții arată că și viceversa este valabilă. Dacă aveți probleme de somn, acestea pot înrăutăți simptomele durerilor articulare. Dificultățile de somn declanșează inflamație (care edce la dureri articulare) și înrăutățirea unor afecțiuni inflamatorii precum bolile autoimune, sindromul de oboseală cronică, fibromialgia, spondilita anchilozantă, artrita idiopatică, artrita psoriazică, osteoartrita și artrita reumatoidă.

Poziție incorectă

Menținerea unei poziții incorecte poate modifica poziția coloanei și afecta mușchii și articulațiile. În plus, scade flexibilitatea și posibilitatea de a efectua toată gama de mișcări și afectează echilibrul. O postură corectă înseamnă să stați în picioare, cu umerii trași în spate și cu capul drept. Încordați mușchii abdominali. Dacă lucrați la birou, luați-vă un scaun ergonomic (ajustabil) care să ajute la menținerea unei posturi corecte.

Ignorarea durerilor articulare

Durerile nu ar trebui ignorate. Dacă aveți artrită reumatoidă, osteoartrită sau alt tip de afecțiuni articulare degenerative, amânarea vizitei la medic poate conduce la deterioare permanentă a articulațiilor și dizabilitate.Mergeți la medic dacă zona articulaților este roșiatică, umflată, înțepenită, dureroasă sau caldă la atingere. Dacă aveți dureri sau simptome care durează mai mult de trei zile, mergeți la medic. Pentru dureri minore, întrebați medicul dacă este sigur să luați antiinflamatoare nesteroidiene fără prescripție medicală.

Statul la calculator

Dacă stați prea mult așezat la calculator, o să resimțiți dureri la nivelul cefei, încheieturilor mâinilor, coatelor, umerilor și spatelui. Postura proastă este unul dintre vinovații pentru apariția durerii. Un altul este statul prea mult la calculator în aceeași poziție. Mușchii sunt suprasolicitați, la fel ca și discurile intervertebrale. Luați măsuri imediate: scaun ergonomic, pernuțe sub încheieturile mâinilor sau sub coate atunci când lucrați la calculator, plimbați-vă câteva minute la fiecare oră, etc. Statul pe scaun pentru o perioadă prea mare nu este rău doar pentru articulații, ci este și un factor de risc pentru creșterea ratei mortalității.