Cât adevăr spun testele genetice?

În ultimii an, piața a fost invadată de tot felul de teste genetice care, teoretic, arată cine au fost strămoșii sau la ce boli suntem predispuși.

Zeci de companii au inventat astfel de teste care promit ”marea cu sarea” dintr-o simplă probă de saliva. Problema este că, uneori, lucrurle nu stau chiar așa, atrag atenția autoritățile internaționale de reglementare în domeniu.

Riscul de boală

Aceste teste caută informații codificate în genele persoanei respective care arată că ați putea fi predispus la apariția unei boli specifice, precum Alzheimer sau cancer. Dar nu spun și dacă veți face cu siguranță boala respectivă, nici măcar cât de mare este riscul. Ceea ce se știe cu siguranță este că alte lucruri, precum stilul de viață, influențează riscul de aparițe a acestor boli.

Ce boli ”văd”?

Domeniul geneticii evoluează rapd, dar încă nu există suficiente teste pentru toate bolile. Deci este posibil ca astfel de teste să vă ofere informații despre unele boli, dar să nu vă spună nimic despre afecțiuni mai rar întâlnite.

Arborele familial

Fiecare companie are propria bază de date cu probe ale oamenilor din diferite zone ale lumii și proba fiecărui client este comparată cu a altor persoane din această bază de date. Deci rezultatul dvs, nu va fi comparat cu al tuturor persoanelor care au fost testate în întreaga ume, ci doar cu al persoanelor care au fost testate de compania producătoare a testului ales.

ADN-ul fraților

Orice persoană are 50% din ADN-ul fiecărui părinte, dar ceea ce se află în această jumătate poate fi diferit de la un frate la altul. Deci, este posibil ca un frate să ia mai mult din ADN-ul european al mamei, iar celălalt mai mult din ADN-ul asiatic, de exemplu. Așa cum frații nu seamănă între ei, la fel și ADN-ul lor poate fi diferit.

Nevoile nutriționale

Unele companii oferă, prin aceste teste, informații personalizate privind suplimentele alimentare pe care ar trebui să le luați, altele încearcă și să vândă aceste suplimente. Însă niciun studiu nu arată dacă un test genetic poate da informații utile privind dieta pe care trebuie să o alegeți.

Efectele toxinelor

Nu toată lumea care fumează se îmbolnăvește de cancer, iar unele companii cu teste genetice sugerează că motivul pentru acest aspect se află în genele fiecăruia. S-ar putea să fie adevărat, măcar în parte, dar nu există dovezi științifice potrivit cărora testele genetice ar indica modul în care organismul face față anumitor factori de mediu.

Asigurări de sănătate

Legile trebuie să vă ajute să beneficiați de asigurări de sănătate și să nu plptiți mai mult decât este nevoie (în unele țări). Dar aceste legi nu se aplică asigurărilor de viață, de dizabilitate sau de îngrijire pe termen lung. Ceea ce înseamnă că este posibil ca rezultatele testului dvs. genetic să fie folosite de către companiile care vând astfel de asigurări.

Reglementări legale

Cele mai multe dintre aceste teste (dacă nu toate) sunt create de entități private și pot fi vândute fără vreo dovadă că funcționează așa cum sunt promovate. Acest lucru s-ar putea schimba curând, totuși. Autoritatea americană pentru alimente și medicamente (FDA) lucrează la un set de reglementări pentru testele genetice.

Diferențe între teste

Chiar dacă nicio companie nu poate garanta că informația oferită este 100% precisă, unele teste sunt mai bune decât altele. Dacă vă hotărâți să comandați un astfel de test, verificați să respecte standardele internaționale (Clinical Laboratory Improvement Amendments) și dacă au fost aprobate de FDA.

Informații personale

Citiți și ce scrie cu litere mici. Cele mai multe companii fac eforturi pentru a asigura că datele clienților sunt protejate, însă aceasta poate însemna diferite lucruri. Asigrați-vă că înțelegeți ce date colectează și cine le va vedea.

Numai cu ajutorul specialistului

Testele făcute acasă pot fi interesante, chiar dacă nu sunt 100% precise. Dar pot fi și motiv de stres, deoarece uneori pot dezvălui aspecte surprinzătoare, cum ar fi faptul că fratele dvs. nu vă este, de fapt, frate, sau că există un risc să vă îmbolnăviți de o anumită boală. Discutați cu un medic specializat înainte de a decide să vă testați. Și dacă o faceți, tot specialistul vă poate ajuta să înțelegeți rezultatele.