Dieta persoanelor cu boala Parkinson

Cei care suferă de Parkinson experimentează și probleme legate de dietă. Pe măsură ce boala avansează, va trebui să regândiți modul în care faceți cumpărăturile, depozitați mâncarea sau gătiți.

 

 

Activități zilnice

  • Planificați meniurile din timp și faceți o listă de cumpărături cu toate ingredientele de care aveți nevoie.
  • Gândiți-vă la cât timp durează pregătirea mâncării și la cât timp puteți sta confortabil în picioare.
  • Luați în calcul că puteți cumpăra hrană semipreparată, legume congelate (sunt la fel de nutritive ca și cele proaspete) și carne deja tăiată.

Tacâmuri, vase și ustensile speciale

În prezent, există o varietate de ustensile adaptate pentru mâncat sau băut pe care le puteți lua în considerare:

  • Căni cu două toarte, cu baza largă, nealuneacoasă sau cu gâtul lung.
  • Farfurii care păstrează mâncarea caldă, în cazul în care durează foarte mult să mâncați.
  • Farfurii cu margini înalte care previn scăparea mâncării și sunt de ajutor când încercați să puneți mâncarea în furculiță sau lingură.

Combinarea diferitelor grupe de mâncare

Asigurați- vă ca aveți o sănătate bună, alegând corect alimentele din care preparați mâncarea. Luați în calcul toate grupele de alimente:

  • Alimente cu amidon: pâine, cartofi, orez, paste, ovăz, porumb și alte cereale.
  • Fructe și legume- de 5 ori pe zi.
  • Lactate- între 3 și 5 gustări pe zi care să conțină și lactate.
  • Carne, pește și alte alternative- 2-3 mese care să conțină carne, pește, ouă, fasole sau nuci.
  • Lichide- între 6-8 căni de apă, suc de fructe, ceai, sau lapte pe zi.
  • Alimente dulci și grase- se vor consuma cu moderație.
  • Alcool- în cazul în care medicul nu a interzis în mod clar consumul de alcool, atunci puteți consuma mici cantități, pentru că nu sunt dăunătoare. În plus, aceastea încurajează o viață socială normală.

Sursa: http://www.antiparkinson.ro/