Greutatea variază pe parcursul unei zile: care este cel mai bun moment să vă cântăriți?

Greutatea se schimbă: Faceți parte dintre persoanele care se cântăresc permanent și care ”scapă” de kilograme peste noapte, fără un motiv?

Ar trebui să știți că greutatea unui om variază pe tot parcursul zilei, din numeroase motive, deci un kilogram în plus sau în minus nu înseamnă întotdeauna că ați slăbit sau că v-ați îngrășat.

Dieta

Echilibrul dintre energia care intră în organism (prin mâncare) și energia care iese din organism (arderea caloriilor) ese motivul pentru care numărul kilogramelor scade sau crește. Dacă mâncați mai mult decât consumați, vă îngrășați, uneori imediat. Iar slăbitul poate fi, adesea, foarte dificil. Pentru a scăpa de 450 de grame trebuie ca echilibrul caloric (mâncare minus consum energie) să fie cu 500 mai mic în fiecare zi timp de o săptămână.

Cum trebuie să vă cântăriți

Nu puteți să vă așteptați să săriți pe cântar oricând aveți chef și să aflați greutatea exactă. Suprafața pe care este așezat cântarul (care ar trebui să fie tare), modul în care stați pe cântar (în mod normal, greutatea ar trebui să fie distribuită egal pe fiecare picior), și hainele pe care le purtați/nu le purtați ar trebui să fie aceleași la fiecare măsurătoare, altfel s-ar putea ca numărul kilogramelor să difere.

Cântarul potrivit

Știm cu toții că se înregistrează diferențe între cântarul din cabinetul medicului și cel de acasă. De obicei, cântarul digital este mult mai precis, însă, indiferent de tipul cântarului, asigurați-vă că acesta este la zero înainte să vă urcați pe el.

Când trebuie să vă cântăriți?

Dimineața este, de obicei cel mai bun moment pentru o cântărire precisă. Ați dormit bine și, probabil, nu ați apucat încă să mâncați sau să beți prea multe lichide. Pe măsură ce ziua înaintează, toate acestea se vor schimba, de aceea cântarul va arăta mai mult după ce serviți o masă bogată.

Exerciții

Unii sportivi pot scăpa de 6-10% din greutatea corporală la un singur antrenament (în mare parte, datorită transpirației). La un om normal, pierderea în greutatea s-ar putea să nu fie atât de vizibilă, însă scăderea cu 450 de grame după fiecare vizită la sală este ceva destul de frecvent întâlnit.

Starea de sănătate

Unele boli pot determina o scăderea neașteptată în greutate. Cancerul, diabetul, insuficiența cardiacă, chiar și banala răceală pot avea acest efect. Dacă vă pierdeți apetitul sau rețineți apa, trebuie să discutați cu medicul pentru a depista cauza exactă.

Medicamentele pe care le luați

Mute medicamente, inclusiv antiinflamatoarele, antihistaminicele și opioidele pot cauza o scădere rapidă în greutate Altele, precum insulină, antidepresivele și anumite medicamente antiepileptice, pot cauza o creștere rapidă în greutate. Întrebați întotdeauna medicul ce efecte secundare au medicamentele pe care vi le recomandă.

Beți prea multă apă

Un sfert de litri de apă  băută cântărește cam 900 de grame. Dacă beți apă și nu faceți exerciții, se va vedea pe cântar imediat. Asta nu înseamnă că trebuie să renunțați la cosumul de apă. Pe termen lung, apa (în special consumată în locul băuturilor cu zahăr) vă poate ajuta să slăbiți.

Nu beți suficientă apă

50%- 75% din organism este apă. Dacă scădeți sub acest nivel, vă veți confrunta cu dureri de cap și piele uscată, iar, în cazuri grave, nu mai puteți gândi limpede. De asemenea, s-ar putea să slăbiți brusc. Dacă nu beți suficientă apă cât să înlocuiți cantitatea pe care o eliminați zilnic, acest lucru se va vedea pe cântar.

Cafeaua zilnică

Studiile arată că o cană de cafea vă ajută să mențineți greutatea în limite normale. Cofeina poate ”calma” apetitul și chiar poate arde câteva calorii. Însă aveți grijă: o cafea cu multe calorii și grăsimi poate crește numărul kilogramelor.

Sare

Prea multă sare în dietă este rea pentru inimă și poate cauza retenția apei, ceea ce duce la creșterea în greutate. În plus, persoanele cu diete bogate în sodiu au tendința să mănânce mai multe alimente procesate și snack-uri- toate bogate în calorii, care duc la creșterea în greutate.

Mersul la toaletă

Greutatea se poate schimba în funcție de câte ori mergeți la baie pe zi. Dacă mâncați mult dar nu eliminați, se vede (se numește greutate fecală). Prea multe lichide consummate și neeliminate pot crește greutatea, de asemenea. Pe de altă parte, diareea și deshidratarea pot duce la scăderea în greutate.

Obiceiurile de somn

Studiile arată că prea mult sau prea puțin somn poate duce la modificarea greutății. De exemplu, o noaptea nedormită are ca efect o zi în care mâncați mai mult decât de obicei, deci o creștere în greutate.

Vârsta

S-ar putea să nu remarcați o schimbare în greutate atunci când schimbați prefixul, fie că împliniți 30, 40 sau 50 de ani. Dar, pe măsură ce îmbătrânesc, multe persoane se îngrașă în mod normal (unele sunt mai puțin active fizic sau intervine menopauza). După aproximativ 60 de ani, poate apărea pierderea apetitului (uneori este mai greu de mestecat mâncarea, alteori apar diferite boli sau depresia), ceea ce duce la scăderea în greutate.

Starea de spirit

Dacă vă suiți pe cântar de câteva ori pe zi, s-ar putea ca de fiecare dată să vedeți o schimbare, însă nu trebuie să vă îngrijorați. Cântărindu-vă în fiecare zi pentru a vedea suișurile și coborâșurile vă poate ajuta să mențineți o greutate sănătoasă sau cât mai aproape.