Medicamentele mai ieftine de 25 de lei ar putea dispărea din farmacii

Reprezentanții Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) avertizează că peste 2.300 de medicamente riscă să dispară de pe piață, 60% dintre acestea fiind medicamente sub 25 de lei. Multe sunt produse în România, de producători români.

Producătorii de generice au explicat că taxa clawback tinde să crească spre 30%. “Taxa clawback este o taxă pe cifra de afaceri pentru producătorii de medicamente și nicio companie din nicio industrie nu poate supraviețui mult timp cu un nivel al acesteia aproape de 30%. Asta înseamnă distrugerea industriei farmaceutice locale și dispariția unor medicamente esențiale pentru milioane de pacienți, mai ales pentru cei cronici, medicamente care se adresează unor arii terapeutice de bază precum: boli cardiovasculare și digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central și ale aparatului respirator”, a declarat Adrian Grecu, președintele APMGR.

Taxa crește din cauza introducerii de noi molecule în mod necondiționat pe lista medicamentelor compensate, fără buget suplimentar, la care se adaugă micșorarea plafonului pentru pensionari precum și eliminarea comisiilor de specialitate care verificau validitatea prescripțiilor.

Din 2016 și până în aprilie 2017, 42 de noi molecule au fost introduse pe lista de medicamente compensate, generând un consum suplimentar anual de aproximativ 70 milioane lei. Mai mult, introducerea recentă a două molecule noi- Kadcyla (Trastuzumabum emtansinum) și Tagrisso (Osimertinib)- va genera un consum suplimentar anual de 129 milioane lei, respectiv 37 milioane lei. Micșorarea plafonului pentru pensionari, precum și eliminarea comisiilor de specialitate, înseamnă o creștere substanțială a consumului, cu alte 200 milioane lei anual.

“Vrem să fim bine înțeleși: introducerea a noi molecule este benefică pentru pacient și pentru sistemul de sănătate, la fel și micșoarea plafonului de compensare pentru pensionari. Dar noi, producătorii de medicamente generice, nu mai putem finanța acest consum de care nu noi suntem responsabili. Pentru a supraviețui trebuie să renunțăm la medicamentele ale căror costuri de producție nu mai pot fi acoperite sau să închidem facilități de producție. Și pacienții și economia României vor pierde,” a completat Adrian Grecu.