Programul Național de Tratament HIV, subfinanțat- testarea, în scădere drastică

Pacienții cu HIV nu au avut acces la servicii medicale în 2021, iar accesul la tratament a fost întrerupt de multe ori – au atras atenția participanții la dezbaterea .„Programul de tratament HIV – Prezent și Perspective”.
Organizată de Federația UNOPA, dezbaterea a reliefat problemele majore cu care se confruntă acest program național de sănătate publică în această perioadă.
“Sunt 14 ani de când România nu mai are o Strategie Națională HIV și totul se face fără o viziune, în virtutea unei inerții a ceea ce a fost odată un program de succes. Anul 2021 a fost unul mai greu decât 2020 pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Bugetul programului de tratament HIV în 2021 a fost foarte fragmentat, micșorat și alocat foarte târziu, ceea ce a dus la întreruperi multiple ale tratamentului în spitale sau la imposibilitatea de a aloca tratament pentru mai mult de câteva zile. În plus, pacienții nu au avut acces în spitalele de boli infecțioase din cauza COVID-19, în ceea ce privește analizele specifice- unii nu le-au mai făcut de doi ani, iar testarea HIV a fost prăbușită. Facem un apel la noul Guvern să ia măsurile necesare pentru ca pacienții cu HIV să fie tratați corect, să aibă acces la servicii medicale și analizele specifice, evitând astfel tragedii și noi infecții în populație”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.
Progresul în ceea ce privește tratamentul HIV/SIDA a oferit pacienților o speranță de viață apropiată de cea a unei persoane neinfectate, aceasta determinând UNAIDS să adopte ținta de eliminare a epidemiei HIV la nivel global până în anul 2030.
”Dacă astăzi știința medicală ne oferă instrumente pentru a reuși să punem capăt epidemiei de HIVSIDA, nu trebuie să uităm obstacolele care împiedică realizarea acestui obiectiv, precum cele legate de administrarea terapiei, complianța la tratament și nu în ultimul rând acces la servicii de specialitate, mai ales pe perioada pandemiei. Trebuie în continuare să acordăm prioritate problematicii extinderii rezistenței la medicamentele antiretrovirale. Este important să diagnosticăm precoce această infecție, pentru a putea controla evoluția bolii. Sunt necesare măsuri de prevenire rapidă și eficientă cu abordare țintită pe grupurile vulnerabile, tocmai pentru a preveni transmiterea infecției de la nivelul acestor grupuri în populație”,a afirmat și conf. dr. Diana Păun, Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială..
Subfinanțat cronic, programul de tratament HIV se caracterizează printr-o lipsă a programelor de prevenire a infecției HIV în populație, testarea HIV scăzând față de perioada de dinainte de pandemie.
„La nivel european, în 2020 au fost înregistrate mai puțin cu 30% testări HIV față de 2019, iar în ceea ce privește numărul de cazuri nou diagnosticate, mai puțin cu 45% față de anul 2019”, a atras atenția dr. Mariana Mărdărescu, Coordonatorul Compartimentului de Monitorizare a infecției HIV/SIDA în România din cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”.
„Au fost depuse eforturi foarte multe de către medici pentru a menține Programul HIV în parametri cât de cât normali. Am făcut o modificare legislativă importantă, aceea de livrare a tratamentului HIV la domiciliu, care a trecut deja de Senat. Sperăm ca în 2022 să putem pune în practică acest program de livrare la domiciliu”, a completat și prof. dr. Adrian Streinu Cercel, președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României.
Date oficiale la 30 septembrie 2021
Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA în România (www.cnlas.ro), la 30 septembrie 2021 erau în viață 17 074 persoane infectate HIV în România. În anul 2021 au fost diagnosticate 345 cazuri noi de infecție HIV în România, din care 73% bărbați și 27% femei. Căile de transmitere frecvente în cazul persoanelor diagnosticate în 2021 sunt: sex neprotejat (heterosexual)- 59,42%, sex neprotejat (bărbați care fac sex cu alți bărbați) -29,86%, consum de droguri injectabile – 8,99%.