Școlile, pregătite pentru cursuri fizice. Cine poate participa online?

școlile, deschise din 8 februarie

Ministrul Educației, prof. univ.đr. Sorin Cîmpeanu, a anunțat că 112.685 de angajaţi din sistemul de învăţământ s-au programat pentru vaccinarea împotriva COVID-19, iar peste 19.000 dintre ei s-au imunizat deja, cărora li se adaugă aproximativ 5.000 de medici care sunt și cadre didactice universitare.

Ministrul a reiterat faptul că școlile sunt pregătite pentru deschiderea fizică de pe 8 februarie, odată cu semestrul al doilea, în funcție de rata de infectare. Însă o decizie finală se va lua pe 2 februarie.

”De la bun început s-a precizat că vaccinarea cadrelor didactice nu este un element condițional pentru deschiderea școlilor. Estimăm că până pe 8 februarie vom avea în jur de 24.000 de persoane din învățământ vaccinate. Acest proces însă va continua, de îndată ce factorul limitativ – aprovizionarea cu vaccinuri – va putea fi gestionat”,a  anunțat ministrul Educației.

În ceea ce privește vaccinarea cadrelor didactice, participanții la dezbaterea ”Tot ce trebuie să știi despre vaccinarea împotriva COVID-19”, organizată de Ministerul Educației, au reiterat faptul că imunizarea este voluntară, nu este obligatorie şi fiecare persoană trebuie să beneficieze de informaţii relevante din punct de vedere medical, informaţii care se transmit de la personalul medical din centrul de vaccinare.

Când se poate rămâne pe online?

Chiar dacă este prevăzut ca școlile să înceapă cursurile în format fizic, ministrul Cîmpeanu a enumerat câteva situații în care orele pot fi ținute și online.

”În situația în care există vulnerabilități certificate medical, învățământul trebuie asigurat online. În situațiile în care există aparținători în familie cu vulnerabilități medicale certificate, învățământul trebuie să poată continua online pentru cei care își exprimă această intenție. În condițiile în care există vulnerabilități certificate medical din partea cadrelor didactice, și acestea vor putea să susțină procesul de învățământ în sistem online. Dacă un elev prezintă simptome cât de mici, recomandarea este de a rămâne acasă. La fel și în cazul cadrelor didactice cu simptome specifice”, a  explicat șeful Educației.

Centre de imunizare pentru anumite tipuri de vaccinuri

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că există un „factor limitativ” legat de vaccinuri și nu ne putem alege cu ce produs să ne imunizăm, dar că are în analiză pentru viitor posibilitatea înfiinţării de centre de vaccinare în care vor fi disponibile anumite tipuri de vaccinuri.

„Cred că la momentul actual trebuie să luăm în calcul factorul limitativ legat de disponibilitatea acestor vaccinuri. Trebuie să înţelegem ca aceste vaccinuri sunt administrate în baza unor recomandări medicale, plecând de la nişte indicaţii şi contraindicaţii şi respectând întocmai recomandările din rezumatul caracteristicilor produsului. Vaccinarea este un act medical şi decizia finală rămâne a personalului medical, a medicului din centrul de vaccinare, în funcţie de disponibilitatea vaccinurilor pe care o are la cel moment”, a declarat Valeriu Gheorghiță. Potrivit acestuia, Comisia Europeană a încheiat contracte cu şase companii producătoare diferite tocmai pentru a crea un portofoliu mai larg de vaccinuri, astfel încât să asigure disponibilitatea acestora pentru un număr cât mai mare de persoane şi pentru a asigura în final pragul de imunizare colectivă de 70% din populaţie.

”În lunile următoare, cantităţile de vaccin vor fi destul de importante şi cred că o pregătire foarte bună, nu numai a centrelor de vaccinare, dar şi a campaniei de informare, poate contribui la atingerea acelui obiectiv de 70% din populaţie vaccinate până la sfârşitul lunii septembrie”, a afirmat și prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și deputat PSD.

”România a contractat în jur de 20 de milioane de doze de vaccin BioNTech Pfizer, iar până la sfârşitul lui martie ar trebui să sosească în jur de 2,5 milioane de doze”, a anunţat și dr. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

El a menţionat că România a contractat şi 3,4 milioane de doze din vaccinul produs de compania Moderna, iar 400.000 de doze ar putea fi disponibile până la sfârșitul lunii martie.