2030 – termen limită pentru boala Parkinson

Boala Parkinson are o frecvență foarte ridicată și se estimează că, din cauza îmbătrânirii populației, în anul 2030 va ajunge una dintre cele mai importante boli ale secolului nostru. ”De aceea este imperios necesar să se găsească un tratament eficient pentru această boală”, a atras atenția Dan Răican, președintele Asociației AntiParkinson, cu ocazia Zilei Mondiale a Bolii Parkinson (afecțiune al cărei simbol este laleaua roșie).

În fiecare an, la 11 aprilie (ziua de naştere a medicului James Parkinson, primul medic care a descris simptomele bolii), se marchează Ziua Mondială a Bolii Parkinson, proclamată din iniţiativa Papei Ioan Paul al II-lea în 1992. La Deva, Asociația AntiParkinson a organizat o campanie de conștientizare a bolii, în cadrul căreia au fost distribuite publicului larg material informativ- educative.

”Știm că întotdeauna se va găsi un sprijin pentru bolnavii de Parkinson. Din păcate, în momentul de față, bolnavii din România nu au acces la medicamente esențiale. Unul a fost retras din cauza prețului prea mic și nu are generic, iar un altul, utilizat pe scară largă în restul Europei – care ajută bolnavii în momentele de criză, când nu se mai pot mișca – nici măcar nu a fost introdus pe piața românească”, a mai spus Dan Răican.

Simptome

Boala Parkinson este o boală degenerativă ce survine în urma distrugerii lente şi progresive a neuronilor. Întrucât zona afectată joacă un rol important în controlul mişcărilor, pacienţii prezintă gesturi rigide, sacadate şi incontrolabile, tremor şi instabilitate posturală.

Cele trei semne ale bolii Parkinson sunt: tremorul de repaus, rigiditatea și bradikinezia (lentoarea mișcărilor, dar și scăderea mișcărilor spontane și scăderea amplitudinii mișcărilor). Dintre acestea, două sunt esențiale pentru stabilirea diagnosticului. Instabilitatea posturală este al patrulea semn, dar survine tardiv, de obicei după 8 ani de evoluție a bolii.

În 70% din cazuri, gesturile ritmice incontrolabile ale mâinilor, capului sau picioarelor constituie primul simptom și se manifestă în special în repaus și în perioadele de stres. Tremorul este diminuat în timpul mișcărilor și dispare în somn, este accentuat de stres și de oboseală. Tremorul devine mai puțin evident pe masura evoluției bolii. Demența survine tardiv în evoluția bolii Parkinson și afectează 15% – 30% din pacienți. Memoria recentă este afectată.

Statistici

La nivel mondial, statisticile arată că o persoană din 6 suferă de o afecțiune neurodegenerativă, repartiția pe afecțiuni specifice fiind următoarea:

– Atac vascular cerebral: 15 milioane

– Parkinson: 10 milioane

– Alzheimer: 44 milioane

– PTSD (sindrom de stres posttraumatic): 70% au prezentat cel puțin un eveniment

În România, numărul persoanelor afectate de sindromul Parkinson este de aproximativ 76.000 și, din păcate, în creștere. Această creștere are mai multe cauze, printre care și lipsa profilaxiei și tehnologilor de recuperare atunci când se observa primele semne ale afecțiunii.