Greutatea și bolile de rinichi: care este cea mai bună dietă

dieta in bolile de rinichi

Boli de rinichi: în această eră a social media, în care toți trăim pe Facebook, Instagram, etc, suntem expuși destul de mult la diete și reclame la diferite programe de fitness.

Antrenorii personali și manechinele oferă sfaturi despre cum să slăbim, uneori cu ajutorul unor pachete ”magice” de exerciții și diete care pot, în opinia lor, să vă modeleze corpul în doar câteva săptămâni. Pe de altă parte, obezitatea și ”complicațiile” ei (hipertensiune, boli cardiovasculare, diabet, etc) sunt din ce în ce mai frecvente. Deși aceste două aspecte sunt opuse, ambele pot avea consecințe grave și pot declanșa apariția unei boli renale.

Efecte secundare

Dietele care promit scăderea rapidă în greutate, care au devenit extrem de populare mai ales în rândul generației tinere, sunt, de obicei, bazate pe un consum bogat în proteine și o cantitate limitată de carbohidrați. Deși există dovezi că aceste diete duc la o scădere rapidă în greutate, nu este foarte sigur dacă acest rezultat se și menține pe termen lung. Cu alte cuvinte, ați terminat dieta, ați pus kilogramele la loc la fel de repede. În plus, unele studii sugerează că un consum crescut de proteine poate avea efecte secundare pe termen lung, inclusiv asupra rinichilor. O dietă bogată în proteine afectează fluxul sanguin de la nivelul rinichilor, ducând la deteriorarea acestora, în timp. În plus, o astfel de dietă produce reziduuri proteice suplimentare și nu este indicată celor la care boala renală cronică deja s-a instalat. Motivul: rinichii deteriorați nu mai pot filtra aceste reziduuri, care se acumulează în sânge, provocând greață, slăbiciune, anorexie și schimbări ale gustului.

Fără simptome

În plus, trebuie menționat că bolile renale sunt adesea ucigași silențioși și nu au simptome în stadiile timpurii. S-ar putea să aveți o formă de boală renală fără să vă dați seama, accelerând agravarea bolii printr-o dietă neadecvată. Persoanele cu risc crescut de boli renale sau cele cu un singur rinichi ar trebui să evite dietele proteice, iar cele cu boli renale în stadiu sever ar trebui să aibă o dietă foarte slabă în proteine.

Dacă vă aflați într-o asemenea situație și vreți să slăbiți, mai bine consultați un dietician. Chiar dacă veți slăbi mai lent, rezultatele vor fi permanente, iar starea de sănătate nu va fi afectată. Iar dacă vreți să fiți sigur privind sănătatea rinichilor, verificați starea de funcționare a acestora prin testarea nivelului de creatinină serică (arată cât sânge este filtrat de rinichi) și a urinei (arată dacă există proteine în urină).

Țineți minte însă: o dietă echilibrată și practicarea de exerciții fizice reprezintă cheia pentru o pierdere în greutate sănătoasă, stabilă și permanentă. Reclamele vă pot atrage, însă nicio dietă nu este universal valabilă.