Infarctul are loc mai des lunea, dimineața și în timpul sărbătorilor de iarnă

Anumite zile și perioade din an par a fi deosebit de grele pentru inimă, potrivit unui nou studiu care sugerează că în zilele de luni și în timpul sărbătorilor de iarnă se petrec mai des infarcturi.

De cealaltă parte, atacurile de cord par să aibă loc cel mai rar când vă relaxați în weekend sau în vacanțele de vară. Rezultatele provin de la o analiză efectuată pe mai mult de 156.000 de infarcturi tratate în spitalele suedeze în decurs de 8 ani.

În timp ce alți factori par a avea un rol mai mult sau mai puțin important în apariția unui infarct, stresul este un contributor substanțial, potrivit autorului studiu, John Wallert, doctorand la Universitatea Uppsala din Suedia. Totuși, specialistul a atras atenția că acesta este un studiu observațional, ceea ce înseamnă că nu demonstrează o relație de tip cauză- efect, ci doar arată o legătură între infarct și anumite perioade din an.

Studii anterioare sugerează că evenimentele foarte stresante, precum cutremurele sau meciurile de fotbal din Cupa Mondială, pot declanșa infarcturi. Atacurile legate de stres mai pot fi asociate și cu viața profesională. De exemplu, rata infarcturilor crește în zilele de luni, în timpul dimineților și în timpul sărbătorilor de iarnă, notează autorii studiului. Modificarea săptămânii de muncă nu pare a avea un efect asupra acestui fenomen, în afară de posibila schimbare a zilei în care riscul de infarct este mai crescut.

Sursa: http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=205369&ecd=mnl_wom_071717