Screeningul de rutină pentru cancerul de intestin pentru pacienții cu sindrom Lynch

NHS a făcut un pas revoluționar în domeniul asistenței medicale preventive, oferind screening de rutină pentru cancerul intestinal la mii de persoane cu sindromul Lynch.

Sindromul Lynch, o afecțiune genetică moștenită, crește riscul apariției diferitelor tipuri de cancer, inclusiv cel intestinal, ovarian și pancreatic. Screeningul pentru cancerul intestinal s-a dovedit eficient în prevenirea cancerului intestinal la 40-60% din 100 de persoane cu sindrom Lynch. Această inițiativă marchează o premieră mondială în sectorul sănătății, având ca scop atenuarea apariției anumitor tipuri de cancer și depistarea cancerului intestinal în stadii incipiente, când tratamentul este mai eficient.

Screeningul țintit pentru pacienții cu sindrom Lynch

În cadrul Programului NHS de depistare a cancerului intestinal, persoanele cu sindrom Lynch sunt acum invitate la o monitorizare intestinală la fiecare doi ani. Acest screening implică evaluări efectuate de echipe de specialiști și colonoscopii pentru a verifica prezența polipilor și a semnelor de cancer intestinal. Aproximativ 10.000 de persoane din Anglia sunt înregistrate în prezent cu sindromul Lynch și sunt încurajate să participe la programul de screening. Deși se estimează că 175.000 de persoane din Anglia trăiesc cu sindromul Lynch, doar 5% dintre acestea sunt conștiente de afecțiunea lor. Sindromul Lynch predispune indivizii la mai multe tipuri de cancer și duce adesea la diagnosticarea la vârste mai tinere. Recunoscând importanța depistării timpurii, NHS a dezvoltat un simplu test de sânge pentru a identifica sindromul, facilitând intervențiile și măsurile preventive în timp util. Se așteaptă ca această inițiativă să ducă la diagnosticarea și tratarea timpurie a mii de cazuri suplimentare de cancer. Existența unor centre locale de screening are ca scop încurajarea participării în rândul persoanelor eligibile.

Progrese în domeniul testelor genetice

NHS și-a consolidat, de asemenea, programul de testare genetică, asigurându-se că aproape toate persoanele diagnosticate cu cancer intestinal și endometrial sunt supuse unor teste inițiale pentru sindromul Lynch. Aceasta reprezintă o creștere semnificativă de la 47% în 2019 la 94% în medie între 2021-2023. Un diagnostic de sindrom Lynch nu numai că informează tratamentul personalizat al cancerului, dar extinde, de asemenea, oportunitățile de testare la membrii familiei, ajutând la detectarea și intervenția timpurie.

Susținerea măsurilor preventive

Rudele persoanelor diagnosticate cu sindromul Lynch sunt încurajate să se supună unor teste regulate și să ia în considerare opțiuni preventive, cum ar fi terapia cu aspirină sau intervențiile chirurgicale de reducere a riscului.

În timp ce sindromul Lynch în sine nu provoacă direct cancerul, modificările genetice ale acestuia cresc probabilitatea de creștere anormală a celulelor, crescând riscul de apariție a diferitelor tipuri de cancer, inclusiv cancerul intestinal, de prostată și endometrial. Abordarea proactivă a NHS în ceea ce privește depistarea sindromului Lynch exemplifică un salt semnificativ în ceea ce privește asistența medicală preventivă, oferind speranța unor rezultate îmbunătățite și a unei poveri reduse a cancerului în rândul persoanelor afectate și al familiilor acestora.