Sondaj EMA privind siguranța medicamentelor și raportarea reacțiilor adverse

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a lansat un sondaj care să evalueze gradul de conștientizare, atitudinea și comportamentul pacienților și profesioniștilor din domeniul sănătății în ceea ce privește raportarea reacțiilor adverse, inclusiv raportarea reacțiilor apărute la medicamentele aflate sub ”monitorizare suplimentară”.

Chestionarul este tradus în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene, iar completarea acestuia nu necesită mai mult de 10 minute. Răspunsurile se pot transmite până la data de 9 octombrie 2017. Rezultatele sondajului vor fi supuse analizei EMA și Comisiei Europene, iar concluziile vor fi publicate în 2018. Chestionarul poate fi completat AICI.

 

Monitorizare suplimentară

Medicamentele care fac obiectul unei monitorizări suplimentare sunt în mod deosebit urmărite de autoritățile de reglementare. Identificarea acestor medicamente este facilitată prin marcarea cu un triunghi negru inversat, care apare în prospect și în informațiile pentru profesioniștii din domeniul sanatatii, denumite „rezumatul caracteristicilor produsului” (RCP). Profesioniștii și pacienții sunt încurajați să raporteze orice reacție adversă suspectată.

Autoritățile de reglementare analizează permanent raportările de reacții adverse, pentru a se asigura că beneficiile medicamentelor depășesc în continuare riscurile și pentru a lua toate măsurile necesare.